Varkenshouderij

Achtergrond 850 x bekeken 1 reactie

Omstandigheden prima voor zaaien cichorei

Loonwerker Ton Vaessen van het gelijknamige loonbedrijf stelt de markeur van zijn zaaimachine opnieuw af.

"Dit perceel was wat heuvelachtig, waardoor de markeur de grond niet meer raakte", vertelt hij. In het Duitse Gangelt zaait hij cichorei. De cichorei is voor de Nederlandse fabriek Sensus. De grond is van voldoende kwaliteit. "Er zijn nog wel wat kluiten, maar wanneer de grond nog meer voorbewerkt was, bestaat het risico dat hij te veel uitdroogt." Vaessen verwacht aan het eind van de week zo’n 60 hectare cichorei gezaaid te hebben. Foto Twan Wiermans

Akkerbouwer Gerard Weert uit het Noord-Groningse Hornhuizen maakt met de kopeg de bovenste laag los van een perceel waar bieten in moeten worden gezaaid. "Zo maak ik de toplaag open, waardoor het beter kan drogen", legt Weert uit. "Je moet zeker niet te diep komen, want daar is het nog erg nat." De Groninger werkt in een kleurrijk decor onder ideale weersomstandigheden. Zon en wind dragen een flinke steen bij aan het droogproces. Het zaad kon daarna snel de grond in. In het gebied Noordelijke klei was volgens het IRS tot en met maandag 70 procent van de bieten gezaaid. Het Nederlands gemiddelde is 76 procent. Foto Jan Bouwman

Paprikatuinder Michel van Ruijven uit Steenbergen heeft voor de oogst een eigen elevatorsysteem ontwikkeld. Met dit systeem is volgens hem een oogstbesparing van minstens 20 procent gerealiseerd. "Arbeidsmetingen hebben uitgewezen dat de afstand bij het wegleggen van de vrucht na het afsnijden een groot deel van de oogsttijd uitmaakt", stelt de teler. "We hebben vervolgens een systeem ontwikkeld, waarbij de werknemer de vrucht uitsluitend vlak voor zich heeft en snel kan wegleggen. Bovendien bewaakt het systeem de vruchtkwaliteit optimaal, omdat de valhoogte hooguit 20 centimeter is." Op de foto is Corné Heijboer, medewerker bij Van Ruijven, bezig met de oogst van paprika’s. Valhoogte is maximaal 20 centimeter. Foto Clement Mol

Studenten van de Hotelschool in Apeldoorn bekijken Livar-kloostervarkens op het bedrijf van varkenshouder Frans de Rond in Echt. Hij is een van de vijf varkenshouders die Livar-varkens afmest. "We ontvangen graag zulke groepen. Zij zijn de toekomst van de horeca." De Limburgers zoeken ook zelf potentiële klanten op. Zo werd het aspergediner in perscentrum Nieuwspoort gisteren geserveerd met Livar-ham. Foto Twan Wiermans

Schaapherder Bouke Arend hoedt samen met zijn twee Border Collies een schaapskudde in de stad Groningen, aan de rand van de nieuwbouwwijk Rietdiepwijk. De kudde bestaat uit 300 ooien en zo’n 80 lammeren. Groningen laat ook dit jaar, na positieve resultaten vorig jaar, het bermonderhoud door schapen uitvoeren. De kudde bevindt zich voornamelijk aan de rand van de stad. Voor de zekerheid plaatst de schaapherder nog wel eens een afrastering langs de weg. Foto Jan Bouwman

Henk Zuideveld (voor) poot met medewerker Erik Hoekzema en zoon Heero (achtergrond) miniknollen van het nieuwe HZPC-ras Bronko in het Groningse Usquert. De miniknollen worden met de hand gepoot vanwege het formaat en de kwetsbaarheid. De akkerbouwer verwacht eind juli, begin augustus te kunnen rooien. Van acht rassen poot hij duizend knolletjes. "Het is een snelle vorm van vermeerdering, want met miniknolletjes heb je maar één stam per ras." Door zelf te vermeerderen kan Zuideveld een gesloten bedrijf runnen. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jan van Nicolle

  Hoi Ton,

  Kun je mij vertellen wat het gooien van kalkamonsalpeter kost voor circa 7500m2. ik schat dat ik 400 kilo kunstmest nodig heb.
  Ik hoor van je.
  Jan
  Dus een prijs voor de kunstmest + strooien.

  Groet, Jan

Of registreer je om te kunnen reageren.