Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Nieuwe fokkers gezocht

Vermeerderaars met 300 tot 400 zeugen, zonder wilde expansiedrift, kunnen het saldo flink verbeteren door om te schakelen naar subfokkerij. Wij zoeken dat soort bedrijven.

Van tijd tot tijd moet je de varkenshouderij in nieuw perspectief zien. We weten dat individuele bedrijven voerwinsten realiseren van -20% tot +60% ten opzichte van het gemiddelde. Uiteraard is een deel van deze verschillen te wijten aan technische resultaten. Wat echter steeds meer uit boekhoudkundige analyses blijkt, is dat bedrijfsgrootte het saldo bepaalt. Volle vrachten biggen / varkens brengen nu eenmaal veel meer op en volle vrachten voer kosten minder.

We zien schitterende gezinsbedrijven met 300-400 zeugen, al dan niet gesloten, die uitmuntende technische resultaten realiseren. Toch hebben velen daarvan moeite om bovengemiddelde voerwinsten te draaien. Vaak zijn zij op zoek naar een plus die ze in het bestaande bedrijf wel kunnen realiseren. Behoefte om fors te groeien hebben deze ondernemers vaak niet, het liefst houden zij zelf het stuur op het bedrijf in handen.

Driewekensysteem te duur

Bedrijven met expansiedriften gaan naar 1.000 zeugen of meer. Zij leveren wekelijks de volle vrachten biggen, waar de afnemer om vraagt en een beste prijs voor betaalt. Meerweekse systemen zouden ook voor de kleinere bedrijven uitkomst bieden. Helaas gaat deze vlieger niet altijd op en is met name het drieweeks systeem op zijn retour. Hoge kosten voor ondermeer kraamstallen en piekarbeid zetten het voordeel namelijk snel om in een nadeel.

Subfok op gezinsbedrijven

Hypor wil juist met gezinsbedrijven met 300-400 zeugen fokkerij bedrijven. Hogenkamp Fokvarkens biedt daarbij volledige garantie op afname van de geproduceerde fokdieren. Deze leveren een forse toeslag op: grofweg 50 procent van de biggenprijs (bij afleveren op 25 kilo) of vleesvarkensprijs (bij afleveren als dekrijp). Bij aanvoer van lijndieren hoeft u zich niet om de eigen aanfok te bekommeren en gebruikt u net als vandaag één soort sperma. Er zijn amper investeringen nodig voor een overschakeling op subfokkerij en de extra arbeid is te overzien. De belangrijkste voorwaarde is dat bedrijf en ondernemer toekomstgericht zijn. Hogenkamp-Fokvarkens kan u vertrouwelijk meer informatie verschaffen. Ook een gratis saldoscan, door een onafhankelijke financieel-economisch bedrijfsadviseur, behoort tot de mogelijkheden.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Eijkemans

    Wij hebben wel intresse, graag wat meer informatie.


    L. Eijkemans

Of registreer je om te kunnen reageren.