Varkenshouderij

Achtergrond 284 x bekeken

Na bijenziekte genoeg bijen over om kersen te bestuiven

Imker Gert Schreuder controleert zijn bijenvolken in een boomgaard in Zoelen.

Er zijn drie volken, ongeveer 80.000 bijen, in de boomgaard aanwezig die de kersen moeten bestuiven voor een betere oogst. Schreuder is gisteren met goede moed begonnen aan een nieuw seizoen. "In de winter ben ik 75 procent van mijn bijenvolken kwijtgeraakt door ziekte. Gelukkig was ik niet alles kwijt. Ik hoop aan het eind van het seizoen weer op twaalf volken te zitten." De bijen blijven ongeveer drie weken in de boomgaard in Zoelen. "Dat moet genoeg zijn voor de kersen. Ze mogen wel langer blijven. Dat is goed voor de ontwikkeling van de bijen. Maar tegen die tijd begint ook het koolzaadseizoen weer, dus het kan maar zo zijn dat ze dan weer ergens anders naar toe verhuizen." Foto William Hoogteyling

De koeien van Patrick Hoefmans in het Noord-Brabantse Alphen lopen tevreden in een perceel groenbemester. "Ik heb vorig jaar na de oogst Italiaans raaigras ingezaaid. In het voorjaar kunnen de koeien hier mooi grazen voordat ik het weer omploeg om mais in te zaaien", legt Hoefmans uit. De melkveehouder weidt de koeien al enkele jaren in het voorjaar op Italiaans raaigras. "Het zaaien van een groenbemester is verplicht, dus de kosten heb je toch. Al gras dat je hier vanaf haalt, is dus extra." Foto John Claessens

De biologische varkens van Arjan Heijink uit het Achterhoekse Sinderen nemen het er zichtbaar van in de warme zon. Foto Hans Prinsen

Akkerbouwer Sjaak Buys vult oude drainagebuizen met muizenkorrels. "Ons bietenzaad worden opgegeten door veldmuizen", zegt de Groninger. ZIjn vier hectare bieten is ingezaaid door een loonbedrijf. Door de drukke tijden had hij pas na drie dagen de tijd om ernaar te kijken. De schrik sloeg hem om het hart toen hij de schade zag. "We zitten op heel zware klei en we hebben hier nog nooit zoveel last van gehad." De korrels vinden gretig aftrek, zo blijkt uit de vele lege hulzen die in de buizen achterblijven. Foto Koos van der Spek

Plantenkweker en aspergeteler Franc Goertz in Echt werkt hard om het zaad op tijd en op voldoende diepte in de grond te krijgen. Met een zekere regelmaat is het nodig de zaaidiepte bij het zaaien van asperges vast te stellen. "Het land is lange tijd te nat geweest om te bewerken", vertelt Goertz. "Vrijdag zijn we konden we gelukkig de grond lostrekken en vervolgens licht spitten. Uiteindelijk zagen we kans er een mooi zaadbed van te maken." Per dag weet Goertz ongeveer 4 hectare in te zaaien. Volgend jaar zijn de planten voldoende uitgegroeid en worden om deze tijd gerooid. Deze verse planten kunnen direct worden uitgeplant, maar kunnen ook in het koelhuis worden bewaard. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.