Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Mega-bouwblok

Op dit moment is er in Nederland veel discussie over het begrip megafarms. In Oost-Europa is een bedrijf met 20 hectare erf heel normaal.

Er is nu veel rumoer in Nederland over het begrip megafarms. De discussie gaat erom of een bouwblok 2 of 3 hectare mag zijn. Dat klinkt als veel oppervlak, maar bedenk dat er in Oost-Europa veel bedrijven zijn met een bouwblok van 20 tot 30 hectare. Zo hebben wij op dit moment twee varkensbedrijven in Bulgarije en Roemenië te koop met 20 hectare erf!

Prutsen op de vierkante meter

Laatst zat ik nog met een klant in de auto en we spraken over de discussie over megabedrijven in Nederland. Hij begon hard te lachen, want zijn kippenbedrijf heeft 61 hectare erf.
Nu wil ik niet pleiten voor bedrijven van 20 tot 30 hectare groot, want ook dat heeft veel nadelen. En de resultaten zijn niet altijd om over naar huis te schrijven, zeker niet in Oost-Europa. Wel wil ik met deze informatie aangeven dat 2 tot 3 hectare wel erg klein is. We moeten de goede ondernemers in Nederland waar mogelijk meer ruimte geven. Ze moeten niet hoeven te prutsen op de vierkante meter.

Geef vakman de ruimte

Ik zie in Friesland bedrijven waar de kuilplaat zo ongeveer in de stal staat. Bedrijven die omwille van de begrenzing van het bouwblok zo weinig ruimte op het erf hebben, dat ze zo vastzitten als een huis. Laten we trots zijn op de goede vakmensen en ondernemers en ze in Nederland de ruimte geven. We moeten ze niet wegpesten naar landen met zeeën van ruimte.

Volop mogelijkheden

Voor boeren die de discussie hier zat zijn, is er ruimte in Oost-Europa. Om goede ondernemers zitten ze daar zeker verlegen en er zijn volop mogelijkheden. Maar ook In Oost-Europa gaat het verkrijgen van vergunningen niet vanzelf.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  patrick

  Beste Kremers,

  Ik ga op uw artikel eens reageren , een artikel dat eigenlijk word verdergezet door uw Hongaarse collega Scholten , betekend dan ook automatisch antwoord op dat artikel. Deze reactie is voor alle duidelijkheid geschreven op 5 m hoog temidden een Oost Europese bedrijfsplaats van 28 ha .
  Dat er in Oost Europa uitbreidingsmogelijkheden zijn zal u mij niet zien tegenspreken !
  Maar dergelijke uitspraken zijn nogal kort door de bocht .
  1ste Ik ga niet Polen,Slowakije en Hongarije met Roemenie vergelijken .
  Roemenie lijkt mij eerder te winnen alvast wat de belastingsdruk betreft en ook de ingesteldheid tussen akkerbouw-graanhandel en veebedrijven is positiever ingesteld dan in bv Hongarije.
  De industriele ontwikkelingen in Roemenie bieden positief soulaas voor de welvaart NEGATIEF die hypermarket inplanting van allemaal in ene keer op een moment op dezelfde plaats( zie bv Arad en andere steden)
  Megabedrijven ontwikkelen is best leuk maar daarmee is de kous niet af!!
  Wat ben je met een aanbieding van 4000 mestvarkens in all inn all out systeem als er geen ,, deftig "slachthuis is .
  We gaan nog wat dieper :
  Afzet via 5 kanalen door deze maar al te goed met gefundamenteerde ervaring bekend:
  1ste : verkoop ze aan een handelaar :
  Mooi als ze peperduur zijn en het dan niet op die laatste centiem, momenteel bv aan deze prijzen is het verlies nog eventjes iets groter, die handelaar die gaat niet verliezen op een camion die zen waar 275km(allé en retour) verder gaat afzetten om reden er dichtbij geen afzet meer mogelijk is .... .
  2de : Verkoop ze direct aan een slachthuis : Nog steeds het betere afzetsysteem maaaaar !
  Grote slachthuizen sluiten of gaan op de fles bij de vleet (ik kom hier nog op terug zie hypermarket) ,als deze er dan zijn dan kan je een transportkost ophoesten om ze gedumpt te krijgen.
  Met het kleine aantal grote kan je enkel en alleen maar hopen dat ze uw aanbod aankunnen en aanwillen... .
  Kleine slachthuizen zijn er altijd maar in huidige afzettijden zijn daar slachtcapaciteiten van 170-250stuks/week schering en inslag.
  Eigenlijk is de slachthuisevolutie in Oost Europa niet conform megabedrijven en hun productie , Westfleis - vion - tönies-covaveeholdings kom je hier niet tegen .
  3de : Slacht ze zelf via huurslacht voor export : Heb er ervaring mee , tegen dat ze in de buurt van ( bv)Munster (D)zijn blijft er op een goede betalingsgarantie na niet veel meerwaarde meer over .
  Ook nog een bijkomende zaak is dat bv Oost Europese varkens in bv Duitsland niet altijd gegeerd zijn om reden een malafiede handelaar er al eens Hongaarse rommel dumpte met diepgaande gevolgen en dan staat geheel oost Europa op dezelfde lei... !
  4de : slacht ze in een eigen slachthuis :
  Voor export kan je nooit mee om reden je steeds onder de al laagste prijs moet gaan topz West Europese top slachtholdings , dan ben je nog beter af ze levend bij een slachthuis te leveren.
  Afzet van het vlees op een locale markt bied wel iets maar die omzet daalt door inplantingen van grote hypermarkets .
  5de de gesloten kring : bedoeld :
  eigen graan eigen veevoederproductie eigen mestvarkensproductie eigen slachthuis eigen vleeswinkelketen :
  Meest ervarend met dit laatste kan ik u melden dat ook deze vlieger niet opgaat.
  Eigenlijk botsen we 4 maal tegen hetzelfde fataal negatief Oost Europees probleem namelijk deze van de hypermarkten bedoeld :Cora-Auchan-Tesco-Metro-( en Lidl en Aldi in opmars).
  In een al laag koopkrachtig Oost Europa hebben deze 90% van de verbruikersmarkt ingepalmt met volgende strategie topz van vleesaankoop :
  - Locale slachthuizen ze mogen dan ook eventueel groot zijn ,hun aanbieding kan nooit op kan tegenover een Vion of tönies .
  Afstanden met vlees voor deze hypermarkten spelen geen rol , prijs is steeds geleverd in een landelijke overslagplaats , wat betkend dat transport hun zorg niet is .
  Meestal zijn het nog eens buitenlanders die inkopertje komen spelen bij die hypers.
  Snel af is de beste leuze ( waarom zou je samenwerken met krakende Oost Europese slachtgrootheden )drank en hoeren gaan voor bij deze bureaucratietoeristen.
  Deze toestanden ontwrichten locale slachtcapaciteiten met alle gevolegen vandien.
  Is er dan nog wel iets in oost Europa te verdienen ?
  Wat jezelf ontdekt zet je niet op internet .
  Wat je ziet mag wel :
  -ontwikkel bedrijven in (vroegere) Russische markten(...) en zoek een zot om ze aan verkocht te krijgen.
  -vastgoedsector ( verkavelingen en immo speculaties ) in landen waar nog veel moet ontwikkeld worden.
  -In meerdere andere zakens maar daar ben je de vleesmarkt niet ver af , het is alijd die plaatselijk lage koopkracht die de onstabiliteitsfactor speelt.
  In bv Hongarije zie je deze per jaar achteruitgaan en dat is dan ook de realiteit , de in opmars zijnde vertierindustrie ( Hummer-Lamborghini-casino's ...) is de cammuflage van de achteruitgang en begrijpe dat maar eens als je als toerist op Budapest rijd bv .... .

 • no-profile-image

  dennis

  Beste Patrick,
  Al enige tijd lees ik ook jouw reakties. Ik denk dat deze weblog een uitstekende uitlaatklep is voor jouw frustraties als gevolg van je persoonlijke tegenvallers. Iedereen weet dat in het Oosten niet alles gedomineerd wordt door overheid en multinationals, en de meesten die hier een bedrijf ontwikkelen zijn daar blij mee, want het biedt mogelijkheden om te groeien. En dat is wat ondernemers graag doen. Makkelijk is het nooit, ook hier niet. Als je het niet leuk vindt, dan moet je daaraan ook conclusies durven verbinden. Neem je verlies, pak je koffers, en ga daarnaartoe waar het volgens jou wel in orde is. Dat is veel leuker voor iedereen.

Of registreer je om te kunnen reageren.