Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Markt laat varkensboer koud

Op de varkensbeurs van Montfoort loopt een bont gezelschap van belanghebbenden en bezoekers, maar er zijn geen boeren.

Vorige week vrijdag was ik op de varkensbeurs van Montfoort. Iedereen die een beetje in de sector thuis is, spreekt nog altijd van ‘Vleuten’ waar de beurs tot 4 jaar terug plaatsvond. Het is niet de eerste keer dat ik daar was. Het blijft interessant om te luisteren naar de argumenten van de beurscommissie en bezoekers om de prijzen te verlagen, of juist te verhogen. Vooral de laatste weken is er nogal wat te doen op de markt.

Geen varkenshouder te bekennen

Ook tijdens dit bezoek was er geen boer op de beurs, uitgezonderd drie NVV’ers waarvan één er wekelijks is. Maar verder geen boeren, en zo was het de vorige keren ook dat ik op de beurs was. Volgens CBS-cijfers zitten er in Nederland zo’n 8.000 boeren die varkens houden. De helft daarvan heeft waarschijnlijk een volwaardig bedrijf. Stel dat die éénmaal per jaar op de beurs verschijnen, dan zitten er wekelijks 80 varkenshouders.

Grote slachter was er wel

Het gaat niet alleen slecht met de opbrengsten in de varkenshouderij dit jaar. Volgens eigen zeggen valt er voor slachterijen geen droog brood te verdienen. Reden voor Franz Hilckmann van de gelijknamige slachterij uit Nijmegen om op de beursvloer te verschijnen. In een vurig betoog deed hij uit de doeken hoe slecht het gaat in de slachterijsector. Hij drong er sterk op aan dat bij de prijsstelling te betrekken. Het voortbestaan van de particuliere slachtsector in Nederland loopt volgens Hilckmann direct gevaar en dat kan onmogelijk goed zijn voor de varkenshouderij.

Boeren doen niets met macht

Hilckmann weet exact hoe het werkt. Wil je weten wat er op de markt leeft en invloed op de prijs uitoefenen, dan moet je zijn waar die tot stand komt. Boeren roepen veel macht te hebben en houden daarmee zichzelf voor de gek. Varkenshouders doen alles om een goed product te leveren, maar zodra het allerbelangrijkste moment aanbreekt, ‘de verkoop’, varen ze blind op bijvoorbeeld een handelaar. Volgens mij willen boeren onwetend blijven over de markt. Anders ben je toch op de plek waar je wel mee kunt praten over de prijs en héél veel kennis kunt opdoen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Johnny Hogenkamp

    Beste Kees,
    ten dele heb je wel gelijk, zelf ben ik een aantal keren in Montfoort geweest. Elke keer waren er NVV-leden, wat natuurlijk varkenshouders zijn. De beurs zet een heldere prijs voor slachtvarkens neer. Hier is het dus zaak om als varkenshouder te benadrukken dat de slachterij zijn marge niet bij de leverancier moet zoeken, maar bij zijn afnemers. We produceren immers zelf al lang niet meer met kleine marges, maar met forse verliezen. Wat de Beurs Biggen betreft heeft een varkenshouder niks te zoeken in Montfoort. De prijs geldt voor het ondereind van de markt, welke geëxporteerd worden (!?). Gangbare biggen noteren immers 10-15 euro hoger.

Of registreer je om te kunnen reageren.