Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Liever Deense biggen

Een aantal varkenshouders in Limburg koopt Deense biggen. Die voldoen stukken beter dan die van eigen bodem.

Een stuk of zeven vleesvarkenshouders in Limburg, dicht tegen de Brabantse Peel wonend, kopen de laatste maanden veel biggen in Denemarken. Volgens cijfers van de PVE kwamen er tot half april 4.239 biggen uit Denemarken het land binnen. Dat is opmerkelijk. In Nederland, de grootste exporteur van Europa, liggen toch biggen zat? Zeugenhouders in Nederland en de handel weten totaal niet waar ze met alle biggen heen moeten. De prijs is in een maand tijd bijna €10 gezakt, en dan zijn er mesters die het in hun hoofd halen biggen te importeren.

Alleen anoniem

Veel ingewijden weten best welke Nederlandse boeren met Deense biggen werken. Die jongens willen hun keuze ook best motiveren naar Boerderij, maar alleen als ze niet bij naam genoemd worden. Want hun collega’s die biggen fokken, zijn niet blij met deze cowboys. Dat zegt veel over de fokkers zelf. Die zouden eerst eens kritisch naar hun eigen product moeten kijken alvorens ongenuanceerd te reageren richting mesters die met Deense biggen werken.

Groot gelijk

Laten we vooropstellen dat in Nederland veel goede biggen worden gefokt. Koppels gezonde en sterke biggen die als vleesvarken goed scoren aan de slachtlijn. De fokkers hebben de verkoop prima geregeld. Via een vaste koppeling is de afzet gegarandeerd en de prijs bovengemiddeld. Maar er zit ook veel ‘ondereind’ in de markt. Als ik moest kiezen, had ik ook tien keer liever zo’n Deense big in de stal dan een ondergemiddelde Nederlandse. Die dieren groeien als kool, bijna een kilo per dag. En de gezondheidsstatus is hoog. Dat maakt varkens mesten veel leuker, als je niet dagelijks met de spuit gewapend door de stal hoeft. Dan maakt het echt niet uit als Deense biggen een paar euro per stuk meer kosten.

Vrije markt

Zo werkt het in een vrije markt nu eenmaal. Je kunt kopen waar je wilt en als goed ondernemer kies je wat voor jouw bedrijf het beste is. Nederlandse fokkers die alleen gaan voor aantallen biggen en veel toeslag boven de basisprijs, moeten snel hun aanpak verbreden. Biggen moeten gewoon 100 % voldoen. Zo niet, dan mis je de boot.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Lang leve de ''vrije'' varkensmarkt... Kwaliteit werd lang niet betaald.. Koppelgrote en ras was bepalend voor de prijs.
  In de huidige overvoerde Europese biggenmarkt is dat nu even omgekeerd daar moet iedereen aan wennen. Fokkers zullen aan hun kwaliteit en m.n. de gezondheid moeten gaan werken.
  Aantal biggen en laagste voerkosten zijn dan even ondergeschikt.

 • no-profile-image

  open de dialoog

  Communicatie, communicatie, communicatie, com.........
  Iets wat de Denen kunnen is communiceren met de markt, blijf vertellen dat je de gezondste dieren hebt tegen alles en iedereen. Zorg voor een aantal succes-verhalen en na verloop van tijd is het de waarheid en iedereen spreekt elkaar na, " ja die Denen die kunnen het". Als vleesvarkenshouders en vermeerderaars eens open met elkaar zouden willen communiceren en ernaar te handelen, dan komen we veel verder. Het cirkeltje blijft maar draaien om het eigen wereldje. Nee zeggen wat je wenst als vleesvarkenshouder en geen zig zagbeleid, ervoor betalen. Dan zal een goede vermeerderaar zijn klant ten diensten willen zijn en leveren wat men vraagt. Volgens mij hebben we in Nederland voorbeelden hiervan, communiceer dat goed naar de markt en men gaat er ook in geloven. En hopelijk naar handelen.

 • no-profile-image

  fokker

  als fokker kun je geen 52 weken per een 125 % product leveren , maar er zijn wel genoeg mesters die dit wel denken . Maar thuis niet zo nou kijken met de hygiene en dan maar klagen dat de biggen niet goed zijn . Ik heb ook deense biggen gezien nou voor niks zou ik ze nog niet willen hebben . En vracht vol en dan van 25 tot 40 kg nou dank je wel .En het dan over communiceren hebben wat een lul verhaal .

 • no-profile-image

  henderikx

  of de deense biggen nou zo goed waren hier heb ik mijn twijfels bij . de heren hebben nu friese biggen in hun stal . De biggen bleken te duur . En de resultaten vielen ook tegen .

Of registreer je om te kunnen reageren.