Varkenshouderij

Achtergrond 174 x bekeken 3 reacties

Idee PvdD-Gelderland positief onthaald in commissie

De Partij voor de Dieren afdeling Gelderland heeft in de vergadering van de commissie Landelijk Gebied en Water veel bijval gekregen voor het idee om de bouw van welzijnsvriendelijke stalsystemen voor de varkenshouderij in de landbouw ontwikkelingsgebieden te stimuleren.

De partij gaat een definitief initiatiefvoorstel ontwikkelen dat nog voor de zomer wordt ingediend. Daarbij krijgt zij steun van de PvdA.

Diana Saaman, namens de PvdD lid van de Commissie, presenteerde in de commissievergadering een ontwerp voorstel waarin zij de provincie oproept tot actieve ondersteuning van de bouw van welzijnsvriendelijke stallen. Hierbij zou Comfort Class met uitloop als minimum voorwaarde voor vestiging moeten gelden.

De andere partijen in de commissie zien veel in de ondersteuning van welzijnsvriendelijke stallen, maar zijn tegen de eis dat Comfort Class met uitloop minimum voorwaarde voor vestiging moet zijn.

Saaman is na de vergadering tevreden over de ontvangst van haar ideeën in de commissie. Zij geeft echter wel aan dat binnen haar partij het schrappen van het verplichtende karakter moeilijk zal liggen. "Ik heb mijn nek al ver uitgestoken", aldus Saaman.

LTO Noord heeft eerder al aangegeven niets te zien in een verplichting om volgens Comfort Class-normen te bouwen. Ook Annechien Ten Have van LTO varkenshouderij stelt dat het uitgangspunt de Europese normen en eisen moeten zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nederland is vol?

  Lijkt mij ook wel wat, ruim tien miljoen varkens in de openlucht in ons grote Nederland! Laten we dan wel een vrij stelling geven voor mest afzet.(bij uitloop is het niet meer op te vangen)

 • no-profile-image

  lto

  U wordt van harte bedankt LTO !

 • no-profile-image

  Dorien

  Het zou verkeerd zijn om dit te verplichten. We moeten wel de europeese normen handhaven. Het moet voor de boer vrij zijn in hoevere hij meer aan dierwelzijn wil en zeker niet onbelangrijk kan doen. De meeste boeren willen het voor de dieren goed doen. Het is wel zo dat hij moet kunnen blijven concuren in binnen en buitenland. De verschillende organisaties moeten er ook rekening mee houden dat hoe meer ruimte ze per dier willen hebben de daarvoor bestemde stallen ook groter zullen worden. Als ik kijk naar de ophef over de zogenaamde megastallen, dan is er voor stallen die op deze manier worden gebouw ook niet veel draagvlak en dat meer door de toename van geur. Op een varken dat buiten loopt kan je geen luchtwasser plaatsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.