Varkenshouderij

Achtergrond 827 x bekeken

Friezen frezen greppels om water af te voeren

Na alle regen van de afgelopen weken kan de greppelfrees weer uit de schuur.

Na alle regen van de afgelopen weken kan de greppelfrees weer uit de schuur. Zo ook in het Friese Ouwsterhaule. Tjibbe Krist en Hendrik Tabak van loonbedrijf Lageveen uit Nij Beets maken greppels op een perceel op een voormalige vuilstortplaats. "Het is onvoorstelbaar hoeveel water er hier staat. Het water gutst door de greppels", aldus de loonwerker. Doordat er onder het perceel van 35 hectare een dichte laag zit door de voormalige vuilstort, moet het water allemaal worden afgevoerd via greppels. "Het is twee dagen werk om alle greppels schoon te maken", vertelt Lieuwe Lageveen. De grond is inmiddels al bijna twintig jaar in agrarisch gebruik. Alex de Haan

Onder grote belangstelling van vogels bewerkt Marcel Hilbrands een perceel in het Groningse Kopstukken. "Het gaat mooi. De grond ligt hier wat hoger, waardoor het wel droog is ondanks de vele regen van de laatste tijd", zegt Hilbrands. Het perceel van 18 hectare wordt klaargemaakt voor het zaaien van suikerbieten. Hilbrands gebruikt hiervoor een splinternieuwe Fendt 415. "Er staat precies achttien uur op de teller", aldus Hilbrands. Foto Jan Bouwman

Keurmeester Appie Noordkamp controleert de exportbiggen van Robert en Henrike Berentsen. Sinds deze week is de klepkeuring weer verplicht. Het kost de keurmeester ongeveer twee keer zoveel tijd, normaal is de keuring in een half uurtje gebeurd. Nu was een uur nodig om alle dieren goed te keuren. Berentsen heeft 600 zeugen en levert wekelijks 340 biggen aan een Duitse vleesvarkenshouder. De zeugenhouders zijn dan ook blij dat het transportbedrijf waar ze mee werken, vanaf volgende week gecertificeerd is en de keuring weer in de stal mag plaatsvindden. Foto Theo Kock

Bij maatschap Vermue in het Groningse Hornhuizen kiemt het pootgoed overdekt voor in netten en kiembakken. Koos Vermue teelt ongeveer 26 hectare pootaardappelen van het ras Spunta. Hij kiemt voor om tot een sterke, schadevrije kiem te komen, waardoor het risico op een bacteriële besmetting wordt verlaagd. Binnen is het licht en warm. Nu is het volgens Vermue wachten op een droge periode, zodat de aardappelen dat ook daadwerkelijk kunnen laten zien. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.