Varkenshouderij

Achtergrond 7 reacties

De beste levensverzekering

De laatste jaren heb ik vaak gedacht dat politici en beleidsmakers er van uit gingen dat ons voedsel als een soort manna uit de hemel valt.

Er is altijd genoeg en als we nog iets meer willen dan drukken we op een knop of we stoppen een paar euro in een automaat en broden, rijst en stukken vlees vallen ons toe.

De geschiedenis leert echter dat burgers in paniek raken als de zekerheid van voldoende voedsel wegvalt. Toch was dat voor de wereldleiders geen beletsel om te pleiten voor liberalisering van de handel, inclusief de landbouwproducten. In de Tweede Kamer heb ik keer op keer benadrukt dat landbouwproductie en dus voedsel buiten de WTO-onderhandelingen moest worden gehouden.

De eerste levensbehoefte van de mens kun je niet overlaten aan de vrije markt. Overheden hebben dus de plicht te zorgen voor voldoende voedsel voor een betaalbare prijs. Ik was helaas een roepende in de woestijn. Onze Nederlandse ministers Brinkhorst en Veerman hielden gloedvolle betogen dat dit de opmaat was voor een moderne wereldorde, klaar voor de volgende eeuw. Liberalisering was daarvoor het toverwoord.

Maar zie, het tij keert. De bevolking groeit, de koopkracht neemt toe en landbouwproducten brengen een goede prijs op. En dus dreigen er tekorten en ontstaat er wereldwijd onrust. Het antwoord van de Nederlandse politici is even simpel als hypocriet: Zij roepen "verhoog de productie in de arme landen en verbiedt het gebruik van landbouwgewassen voor biobrandstof."

Zijn deze politici echt begaan met de mensen in de derde wereld? Enkele decennia geleden hadden we in de westerse wereld pakhuizen vol graan en vlees en zelfs toen lieten we miljoenen mensen van de honger doodgaan. En denkt men nu werkelijk dat de VS en Brazilië hun boeren zullen verbieden maïs en suikerriet voor biobrandstof te verbouwen? Trouwens in de EU wilde men toch ook de verplichte bijmenging verhogen?

Neen, onze overheid wordt nu geconfronteerd met haar eigen arrogantie en kortzichtigheid als het gaat om voedselproductie. Goede landbouwgrond wordt nog steeds vernietigd en grote grazers en wilde zwijnen worden belangrijker gevonden dan voedselproductie. In één van mijn vorige columns schreef ik dat iedereen aan voedsel verdient behalve, tot voor kort, de primaire producent. De oplossing is nooit anders dan bescherm de productie tegen lonende prijzen. Dat is de beste levensverzekering voor iedereen, die bij leven uitkeert.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  peter

  Ik ben het vaak niet met Wien vd brink eens maar nou slaat hij de spijker op de kop.
  In tijden van overschotten kan er veel over boeren gezegd worden maar bij te korten kun je niet om de boer heen.
  De beleidsmakers in Noord Holland kun je bij het realiseren van het randmeer beschuldigen van moord, het veroorzaken van een nog groter voedsel-tekort.

 • no-profile-image

  DJ

  Ik ben het helemaal met je eens. Jammer, dat je (Wien) geen kamerlid meer bent. Dan had je dat stel onnozellen in de Tweede Kamer de waarheid weer eens voor de voeten kunnen gooien. Staatssecretaris van Heemskerk is nog steeds bezig de landbouwbelangen van de EU tijdens WTO onderhandelingen weg te geven voor toezeggingen op het gebied van industrie en handel. Hij verdient het om met een lege maag door het leven te moeten gaan. Want dat doet hij in feite anderen aan.

 • no-profile-image

  Kippenboer

  Ben het helemaal met de schrijver eens.
  Het is toch belachelijk dat ganzen niet mogen worden gestoord om te broeden. Terwijl boeren dan de schade vergoed krijgen. Zo dubbel allemaal. Ganzen verminderen en meer koeien per hectare houden.

 • no-profile-image

  Arjan

  Eindelijk komt de aap uit de mouw.
  De EU importeert al jaren soja, graan en suiker etc uit de "arme landen". Dit was altijd zo en niks ongewoons. men heeft daar altijd honger geleden over de rug van de westerse wereld. Nu word het voedselpakket volgens de politici in de westerse wereld te duur en nu praten ze ineens over die mensen die daar in die derde wereld honger gaan lijden omdat de europese boer eens krijgt wat hij verdient te krijgen. Dit vind ik onbeschoft om dat over de rug van die en onze mensen te doen. De politiek moet zich diep schamen. Stelletje schijnheiligen!!!

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Ik ben het helemaal eens met Wien en Han. Zolang op de beste en vruchtbaarste grond in Afrika bloemen etc. worden verbouwd voor de westerse markt, is er iets heel erg mis. Het is het bewijs dat primaire levensbehoeften niet overgelaten kunnen worden aan de markt noch aan het vrije ondernemerschap ( helaas misschien).

 • no-profile-image

  Joris

  Zeer goed verhaal Wien, maar hier hebben veel mensen schijnbaar nog voldoende geld om voedsel te kopen. In die arme landen wordt het heel schreinend. Ze hebben hier veel voedsel voor die arme hun neus weggekocht, om hier in verhouding goed koop te kunnen eten. En hier mee dus de voedselprijs opzettelijk lager gehouden. Dit ten koste van de Nederlandse boer, die door de hoge loonkosten hier, en daardoor in alles een hogere kostprijs heeft, zelf de boterham bijna niet meer kan betalen. Hier wordt de boer door iedereen uit gemolken!

 • no-profile-image

  Han

  Ik kan niet anders, dan zeggen dat ik het deze keer met Wien eens ben. Ik zit al jaren in het buitenland als teeltadviseur en kom steeds op het zelfde uit "Grote delen van de wereld kunnen niet of nauwelijks meer opbrengen, omdat het klimaat dit niet toestaat. Willen we hier dus rendabel produceren zal dit voor de lokale kostprijs moeten. Daar komt dan nog bij, dat in de honger landen wij de goede gronden met goede micro climaten in gebruik hebben voor onze "luxe" artikelen, bloemen, zomer groente met de kerst, palm olie om onze "ongezonde" boter te vervangen, suikerriet, bietsuiker verdringen. Ik kan zo nog wel even doorgaan. De politiek heeft hier als antwoord op, het geeft arbeid aan de lokale mensen en dus economie. Helaas is dit salaris erg laag, want andes gebruiken de plantages (een koloniaal woord) machines. Ik kan in de WTO dan ook niets anders zien, dan een moderne Kolonialisatie.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.