Varkenshouderij

Achtergrond

Bouwbegroting €2.000 per zeug

Veel vragen over de bouw van 920 nieuwe zeugenplaatsen, 2.800 biggenplaatsen en wat renovatiewerk. Hoe is het verlopen en is het gelukt voor €2.000 per zeug ?

Het antwoord is ja, althans het zit er geen €50 naast. In de afsluitfase van de managementtrainingen heb ik het voor de belangstellenden uiteengezet. Om van 800 naar 1.600 zeugen uit te breiden, waren 320 nieuwe kraamhokken nodig, 600 plaatsen in groepshuisvesting en zijn enkele opfokafdelingen verbouwd naar zo’n 80 dekstalplaatsen. Totaal 1.000 plaatsen dus en 2.800 nieuwe biggenplaatsen.

1.000 m2 stal over

De kraamstal heeft per hok €2.100 gekost, een dragende zeugenplek €700 en elke biggenplek €170. Bij dit alles moet 10 procent opgeteld worden voor de vergunningen en interne en externe infrastructuur. Voor de inpandige ombouw reken ik minder geld per plek, dit waren ook niet de hoogste kosten. Wel houden we straks 1.000 vierkante meter staloppervlakte over, waar de oude kraamstal zich voorheen bevond. Hiervoor is nog geen nieuwe bestemming gevonden.

Snelle cascobouw

Duurdere stallen vinden vaak hun oorsprong in gewenste snelbouw en het volledig uit handen geven van de regie. In totaal bouwen wij 40 werkzame weken. Per week 250 betaalde uren van gemiddeld €20. Totaal dus € 200.000 aan vreemde arbeid. Toen bij de start van de bouw een loodzwaar stuk ijzer bijna op mijn hoofd viel (bovenuit een betonpomp), ben ik kritischer naar veiligheid gaan kijken. De dakbeplating is vervolgens uitbesteed, alsmede een deel van de wandbeplating, luchtkanalen en vlakke plafonds. Dit zijn klussen, die door specialisten razendsnel uitgevoerd worden. Het heeft echter wel zijn prijs. Vaak hoor ik mensen zeggen dat het niet uit kan om dit zelf te doen. Wat tijd betreft klopt dit, wat prijs betreft zeker niet. Snelle cascobouw is snelle winst voor de gespecialiseerde bouwbedrijven.

90 dekkingen per week

Ik ga er vanuit dat rond de jaarwisseling de varkensprijzen weer goed zijn. Momenteel halen we bijna de uiteindelijk gewenste 90 dekkingen per week. Met 4 x 80 kraamhokken en 8 x 900 biggenplaatsen kunnen we de tweede helft van 2008 volop produceren. Wekelijks twee groepen van 40-45 zeugen maken de optelsom compleet. Personeel is inmiddels volledig ingevuld en de vraag naar onze fokgelten is groter dan het aanbod. Dat de rekening-courant over enkele maanden tekort gaat schieten is de erfenis van het prijsdal, dat hopelijk tegen die tijd tot het verleden behoort.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.