Varkenshouderij

Achtergrond 185 x bekeken 3 reacties

Biggenprijs verder onderuit

De biggennoteringen van DPP en Vion daalden deze week respectievelijk €1 en €1,50. Na een korte opleving in februari, zakt vanaf Pasen de markt weer in. Dat heeft alles te maken met de slecht lopende export.
Het hele scenario van dit jaar doet sterk denken aan dat van 2007. Zodra de traditionele Spaanse voorjaarsopleg achter de rug is, blijven onvoldoende alternatieven elders over om alle biggen voor hetzelfde geld te plaatsen. Het is niet voor niets dat de prijs voor een gemiddelde koppel exportbiggen in 4 weken tijd zo’n €6 per stuk zakte.
De eerste markt die als vervanger van Spanje bekendstaat is Polen. Daar valt voor biggenexporteurs momenteel geen snars te beleven, hooguit een ‘koopje’ in de vorm van een kleine koppel biggen. De Polen hebben voldoende marktkennis om te weten dat de biggenprijs verder zakt. Bovendien biedt de varkensprijs alle mesters in Oost-Europa geen houvast om biggen voor de huidige prijs op te leggen.
De telefoon van biggenexporteurs staat niet bepaald roodgloeiend. In combinatie met het iets grotere aanbod van de laatste weken neemt de prijsdruk toe. Alles wordt ingezet om de noteringen ongemoeid te laten. De komende weken zal dat niet lukken. De noteringen kunnen niet anders dan reageren op de markt en dus neerwaarts bewegen.

prognose

lager

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  Biggen 90kg X 0,06 = 5,4 euro biggen volgende week min 6 ????????

 • no-profile-image

  henk

  markt is markt, maar u lult de prijzen al een paar weken naar beneden.

 • no-profile-image

  M

  Iedereen kan z'n kosten doorberekenen maar helaas boer en tuiner nooit. Wanneer komt hier verandering in. We gaan er kapot aan, jong gezin. Vrouw werkt inmiddels 40 uur in de week om het gezin draaiend te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.