Varkenshouderij

Achtergrond 169 x bekeken 1 reactie

Biggenmarkt bijzonder slecht

Op de biggenmarkt is het één doffe ellende. Daaraan liggen zowel oorzaken uit de markt als uit de politiek ten grondslag. De marktinvloeden zijn te verdelen in de gezakte varkensprijs en de slechte vraag uit het buitenland.
Het kleine sprankje hoop dat mesters in binnen- en buitenland hadden dat de varkensprijs langzaam naar een acceptabel peil zou klimmen, is met de prijsverlaging van deze week volledig tenietgedaan. Het is nu eerst zien en dan geloven. Op de korte termijn zit er zeker geen sterke prijsstijging voor de varkens in. Ook binnenlandse mesters leggen vertraagd op.
De export loopt zeer slecht. De vraag is klein en het aanbod – voornamelijk grote koppels biggen uit Denemarken – is groot. Prijsconcessies zijn daardoor onafwendbaar.
Doordat de VWA een nieuwe methode hanteert om de reistijden vast te stellen, valt een aantal bestemmingen in Spanje en Oost-Europa af. De markt wordt zo kleiner, of de transportkosten gaan met een behoorlijk aantal euro’s per big omhoog. Er wordt veel druk uitgeoefend op de beleidsmakers om de regels aan te passen. Maar de kans is groot dat het nog een aantal weken duurt voordat deze lobby effect sorteert.
De verlaging van de noteringen in week 15 hebben niet het gehoopte effect gehad, namelijk dat de vraag enorm zou aantrekken. Zeugenhouders moeten ervan uitgaan dat de biggenprijs op korte termijn nog een aantal euro’s inlevert.

prognose

paar euro lager

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan

    Waar zijn die mensen nou die zeker weten dat het helemaal goed komt met de varkens?????????. Ik geloof er in ieder geval niet meer in, en zal blij zijn als de laatste zeug de stal verlaat.Het zijn steeds DIE mensen die er nog steeds aan verdienen die zeggen dat het goed komt want ze zijn o zo bang dat je er mee stopt.Steeds weer die verhalen van dan en dan wordt het beter maar we zijn nu al een jaar met zijn allen onder de KOSTPRIJS aan het leveren,en het word er de komende maanden niet beter op ben ik bang.

Of registreer je om te kunnen reageren.