Varkenshouderij

Achtergrond

Berenproductie

Volledig stoppen met castreren komt dichterbij. Nieuwe fokkers vinden berenproductie nu al zeer interessant.

Willen we het Verdrag van Noordwijk nakomen, dan moeten we over ruim 2 maanden onze biggen verdoofd castreren. Volledig stoppen met castreren komt daarna snel dichterbij. Uit onze gesprekken met nieuwe fokkers blijkt dat berenproductie voor hen nu al zeer interessant is.

Minder bevleesde varkens

Borgen uit de fokkerij zijn niet het meest geliefd bij Nederlandse vleesvarkenshouders. Simpelweg omdat er geen goed concept voor bestaat. Naast een economisch verlies van een paar euro in de stal, wordt bij de slacht nogmaals enkele euro’s gekort. In Nederland geleverd betekent dit al snel een waardedaling van €5 tot €6 per borg. De Oost-Europese markt is beter, en sinds kort verwelkomen ook enkele Duitse slachterijen deze varkens. Sinds onze oosterburen overspoeld worden met minder bevleesde varkens uit Denemarken, zijn ze er achter gekomen dat ook hiervoor goede afzetkanalen bestaan.

Hoge foktoeslag

Enkele aspirant-fokkers wezen mij echter op de berenproductie, opgedaan door hun eigen ervaring. Nu heb ik zelf ook wel enkele jaren beren in de vleesvarkensstal gehad, maar ik ben daarmee gestopt toen ze niet meer zwaar geleverd konden worden. Ik heb me toch weer eens opnieuw verdiept in de materie. Blijkt dat er een schat aan resultaten beschikbaar is van fokkerijberen. Er zijn uitstekende Nederlandse concepten voor, die het economisch verlies beperken tot hooguit €1 of €2. Tel daarbij de hoge foktoeslag voor fokgelten en het wordt zowaar zeer interessant. Zelf heb ik een goede Oost-Europese betrekking voor al onze borgbiggen, maar in de komende gesprekken heb ik het enkel nog over beren. Nu enkele slachterijen ook nog de gewichtsgrenzen gaan oprekken, wordt mijn stemming bijna euforisch.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.