Varkenshouderij

Achtergrond

Automatisering

Agrovision presenteerde in de Varkens-Showroom de automatisering van vandaag en in de nabije toekomst.

Het Farm Everywhere-concept van Agrovision draait al op veel plaatsen en heeft grote voordelen voor de varkenshouder. Werklijsten behoren tot het verleden, de kans op fouten is stukken kleiner en de huis-pc is niet langer de basis.

Up-to-date

Het programma draait net als Pigs Online op internet. Op die manier is het programma altijd up-to-date, zijn back-ups verzekerd en kan ook aan begeleiders toegang op afstand worden verschaft. Daarnaast werkt het programma perfect in combinatie met handhelds en een draadloos netwerk in de stal. Dit laatste is echter geen vereiste. Op ons eigen fokbedrijf zagen we een kostenpost van €6.000 voor de aanleg van dit netwerk. Daar zit niet iedere varkenshouder op te wachten.

Toekomst

Over 10 jaar lachen we erom dat we voorheen met stapels papier in de weer waren. Werklijsten, zeugenkaarten, kladbriefjes, ze gaan allemaal een museum in. De zeugenkaart blijft nog het langst, verwacht ik. Correcties in voer en klimaat zullen ook steeds vaker op een handheld weggezet worden. Foutloos, direct verwerkt, dat zijn grote pluspunten. In de nabije toekomst komen daarbij registraties van gewicht- en spekdikte. Zeker wanneer oorzenders gemeengoed worden, zijn de mogelijkheden groot. Barcodes bieden voorlopig al een goede oplossing, denk daarbij aan de zeugenkaart en spermapotjes.

Overal bereikbaar

Agrovision geeft aan dat Farm Everywhere technisch niet onderdoet voor hun andere veelgebruikte programma Pig Manager. Inhoudelijk verschillen de programma’s wel wezenlijk van elkaar. Farm Everywhere is overal ter wereld bereikbaar. Het programma is ideaal voor varkenshouders met meerdere locaties. Adviseurs kunnen met toestemming vanaf elke plek inloggen. Onder meer Family Farmers werkt met dit programma op al zijn aangesloten bedrijven. Koppeling met programma’s van derden staat nog steeds in de kinderschoenen. Het wordt tijd dat automatiseringsbedrijven die actief zijn in de varkenshouderij, hier een standaard voor afspreken. In het belang van hun klant, de varkenshouder.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.