Varkenshouderij

Achtergrond 230 x bekeken 3 reacties

Ammoniakbeleid pakt rampzalig uit

Verburg erkent ondergang toetsingskader en heeft geen oplossing.

Het toetsingskader ammoniak ligt aan scherven. Dat erkent nu ook minister Verburg. ,,De recente ontwikkelingen zijn aanleiding tot zorg’’, schrijft zij in haar brief aan de Tweede Kamer.
Ik heb het zien aankomen, maar het is dus nu een erkend feit. En een rampzalig feit voor de veehouders bij de voor verzuring gevoelige Natura 2000-gebieden, en dat zijn er duizenden. Iedere boer die nu wil uitbreiden moet eerst laten onderzoeken of de ammoniakuitstoot die er het gevolg van is, ‘significante’ invloed heeft op de nabijgelegen natuur. Dat onderzoek is tijdrovend en kostbaar, en zal in veel gevallen een negatieve uitslag geven. Een reële optie lijkt mij dat dus niet.

Zeepbel

Voor varkens- en pluimveehouders zijn niet alle kansen verkeken: luchtwassers kunnen de ammoniakuitstoot verminderen. Maar daar kunnen melkveehouders niet mee uit de voeten, met het vee buiten en hun stallen met open gevels. Zij zijn het eerste slachtoffer van het uiteen spatten van de zeepbel die het toetsingskader blijkt te zijn. Heel wrang, want juist deze bedrijfstak ziet men graag in combinatie met natuur. Het toetsingskader was vooral voor hen bedacht.

Juridische waaghalzerij

Verontrustend is dat minister Verburg geen oplossing heeft. De Raad van State heeft het ammoniakbeleid verpletterd dat haar voorganger Veerman met juridische waaghalzerij op touw heeft gezet.
Ten eerste lag er al de uitspraak van de afdeling rechtspraak van de Raad van State dat een vergunning aan een boer bij het Brabantse natuurgebied Kampina niet verleend had mogen worden. Samengevat (de liefhebbers verwijs ik naar de uitspraak is het oordeel dat de toename van de kritische drempelwaarde van ammoniakdepositie met 5 procent - kern van het toetsingskader - de wet omzeilt.

Ten tweede blijkt ook het advies van de Raad van State over de AmvB die het toetsingskader een wettelijke status had moeten geven, negatief uit te pakken. Dat advies, dat de minister aan haar brief heeft gehecht, blijkt al sinds februari bij het ministerie te zijn binnengekomen en is pas nu openbaar geworden.

Sommigen (LTO, Kamerlid Van der Vlies) dachten dat als je om het toetsingskader nu maar een mooie juridische strik bindt, dat het dan meer gezag krijgt. Maakt niets uit dus, blijkens het RvS-advies. Milieujuristen hadden daar trouwens al voor gewaarschuwd.

De twee oordelen van de Raad van State hebben nu al weer weken op het ministerie gelegen, zonder dat het daarop een passende reactie heeft kunnen bedenken. De oppositie in de Tweede Kamer zou de minister daar ernstig op moeten bevragen. Verburg doet nu wat ministers vaker doen als ze in nood verkeren: ze benoemt een adviesgroep (task force) die een oplossing moet bedenken. Mogelijk vandaag wordt al bekend welk beklagenswaardig personage daar voorzitter van gaat worden.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Zo slecht is dit voor Nederland niet! Dan kan niet iedereen onbeperkt uitbreiden! Als het melkquotem weg gaat dan komt er een uitbreiding tot dat de mest 25 euro kost! Dan kan Nederland de concurentie helemaal niet meer aan. In het buitenland praten ze nu al over mestwaarde van boven de 8 euro voor rundveemest (ik heb al gehoord dat ze geld bij betalen). Dat maakt bij de top bedrijven een kostprijsverschil uit van meer dan 6 cent per liter melk voor alles wat je meer melkt dan dat je grond hebt. Dat betekent dat de grond prijs uit de hand gaat lopen en de ontwikkeling achter blijft ten opzichten van landen waar meer ruimte is! In Nederland moet een beperking gesteld worden op produktie capasiteit anders werk je voor een ander!

 • no-profile-image

  Gerard

  Dat egocentrische gedrag kenmerkt de boer tegenwoordig steeds meer. Jammer!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Als jij mij egocentrische noemt dan heb jij mij verkeert ingeschat! Ik heb een melkveebedrijf in het buitenland! Ik krijg geld voor mijn mest! Ik kan onbeperkt uitbreiden! Laat dat quotum maar gaan, voor mij is het meschien wel beter. Maar ik heb nu al een goede boterham met een mega bedrijf. Ik kan nu ook ieder jaar een miljoen kilo melkquotem bijkopen door zeer goede resultaten. Ik wil alleen niet hebben dat mijn vrienden en collega veehouders in Nederland door slechtewetgeving over de kop gaan. Daar heb ik niets aan en jullie ook niet! Ik ben het met jullie eens dat ieder bedrijf de zelfde kansen moet hebben, maar die kansen die ik heb krijgen jullie nooit van je leven! Accepteer dat en trek met zijn allen eraan om zoveel mogelijk mensen een goede boterham te laten verdienen! Er stoppen er genoeg om die produktie capasiteiten over te nemen, als je in een slecht gebied zit dan begin een eind verderop dan kun je wel verder. Maar dan is de voor Nederland veel te harde uitbreiding in ieder geval moeilijker. Ik ben niet bang voor het einde van het quotem ik heb 6 cent lagere mestkosten en arbeids kosten die lager liggen als 90% van de prive uitgaven van de Nederlandse bedrijven. Ik wil alleen niet dat de beste melkveehouderij ter wereld kapot gaat aan eigen succes. En dat gaat hij zo waarschijnlijk wel!

Of registreer je om te kunnen reageren.