Varkenshouderij

Achtergrond 355 x bekeken 4 reacties

Zwitsers worstelen met worsttekort

Het federale Zwitserse parlement heeft zich vandaag over een ernstige schaarste gebogen. De cervelaatworst, een smakelijk Zwitsers erfgoed, raakt op.

Een essentieel onderdeel, de buitenkant of het vel dat de boel bij elkaar houdt, is binnenkort niet meer voorradig. De minister van Economische Zaken, Doris Leuthard, heeft vandaag in de volksvertegenwoordiging gezegd dat hij hoopt dat de cervelaatschaarste van voorbijgaande aard is, maar hij erkende dat er toch een 'Plan B' moet worden opgesteld.

Hij riep producenten op naar alternatieven te zoeken om de productie te verzekeren. De producenten betrekken het vel van de worst vooral uit Brazilië dat de benodigde ingewanden van vee doorgaans in ruime mate uitvoert. Maar alarm over de gekkekoeienziekte houdt Braziliaanse vleesproducten al sinds 2006 buiten de deur.

Een parlementslid, Rolf Büttiker, beklemtoonde dat het land met de huidige voorraad nog voor het einde van dit jaar zonder cervelaatworst komt te zitten. Het rampscenario dat de worstjes reeds opraken bij de Europese kampioenschappen voetbal in juni, pijnigt menig Zwitsers cervelaatliefhebber.

Büttiker, tevens voorzitter van de Zwitserse vereniging van vleesfabrikanten, is niet gerust op Leuthards aanpak. "Dit probleem mag niet worden onderschat,'' waarschuwde Büttiker. "De cervelaat behelst een mengeling van eenvoud, kampvuurromantiek en nationale trots.''

Er is wel al een crisiscomité gevormd van veeartsen, worstenmakers en betrokken ambtenaren om de dreigende tekorten af te wenden of de dramatische gevolgen ervan te verzachten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ben

  Belachelijk, je kunt immers een soort papier gebruiken zoals Stegeman doet.

 • no-profile-image

  VEVA

  In Europa de nodige ingrediënten aankopen!!! Goedkoop in een ander werelddeel kopen = geen garantie voor een constante aanvoer!

 • no-profile-image

  management rulchester united

  ja, ja

 • no-profile-image

  Judit

  Es ist mir alles Wurst.

Of registreer je om te kunnen reageren.