Varkenshouderij

Achtergrond 922 x bekeken 7 reacties

Vive la Kroatië!

Prachtig land, veel toeristen die veel schnitzels eten! Maar Kroaten zijn géén gemakkelijke mensen.

Kroatië is een prachtig vakantieland. Elke zomer komen er massa’s toeristen die ’s avond in een pittoresk restaurantje een gegrilde varkensvleesschotel eten. De kans is groot dat een Nederlands of Duits biggetje aan de basis van deze overheerlijke vleesschotel heeft gestaan.

Eerst in quarantaine

Nederland exporteert jaarlijks 150.000 biggen naar Kroatië. Daar is het de regel dat importbiggen eerst naar een quarantainebedrijf gaan om daar enkele weken te verblijven. Zijn ze gezond, dan mogen ze door naar de mesterijen. Op zich een goed systeem, ware het niet dat ik denk dat het een ‘politieke’ achtergrond heeft. Dit gevoel overheerste na mijn bezoek aan een dergelijk quarantainebedrijf. De reden van het bezoek was een probleem met Duitse biggen die sinds een dag of 10 dysenterie hadden. Daardoor was er veel uitval en waren er veel slechte dieren.

Alleen diagnose, geen behandeling

Het quarantainebedrijf heeft meerdere stallen waar meerdere vrachten importbiggen van diverse herkomsten liggen. Er is géén douche, géén wasbak voor handen wassen en géén overalls. Het enige wat ik kreeg was de beroemde Oost-Europese witte stofjas en een set laarzen. Vreemde gang van zaken voor een quarantainebedrijf. Twee doktoren stonden ons op te wachten om een sectie op drie dode dieren uit te voeren. De één voerde de sectie uit en ratelde de diagnose, de ander schreef. Hij vroeg steeds of ik het met zijn diagnose eens was, waarop ik antwoorde dat híj de dokter is en dat ík liever in de stal de levende dieren en hun uitwerpselen bekijk. Uit het rondje door de stal bleek duidelijk dat er dysenterie was. Op mijn vraag welk medicijn zou worden ingezet (het probleem bestond immers al 10 dagen), luidde het antwoord: wij zijn puur voor de diagnose, niet voor behandeling.

Importbiggen moeten gewoon goed zijn

Gelukkig kwam even later ook de oppermedicijnman, die vertelde doodleuk dat er géén medicijn was ingezet. Een telefoontje met ‘mijn’ Nederlandse dierenarts Marina Schuttert, DAP Someren, leverde een werkzame stof en dosering op. Daar kon de Kroatische medicijnman zich wel in vinden. Maar opeens nam het gesprek een wending en werd gezegd dat we naar een regionaal veterinair kantoor moesten. Daar werd ons door ‘een hoge pief’ medegedeeld dat importbiggen gewoon goed moeten zijn, er geen medicijnen in de quarantaine worden gegeven én de ziekte dysenterie niet te behandelen is. Dus is er maar één oplossing: afvoer naar de slachterij. En tot dat moment blijft de quarantainefarm gesloten... Klaboem! Tringelingeling!

Slachten is enige optie

Wetende dat de Kroatische mentaliteit ‘dwingend, overheersend’ is en de Kroaat niet de weg van overleg of compromis kiest, kwam bij mij het gevoel van een ‘kansloze missie’ voorzichtig bovendrijven. Maar opeens kregen we een lunch aangeboden, die smaakte perfect en was allervriendelijkst. En opeens moesten we naar een kantoor waar alle bevindingen op papier werden gezet en ons dringend werd verzocht om die papieren eventjes te ondertekenen. Dat was wel zo makkelijk want dan waren we het er allemaal mee eens dat het slachten van deze biggen de enige optie is. Hó, hó, hó. Dát weigerden we pertinent.

Stelletje oplichters

Meer dan een uur hadden we een zeer heftige discussie, en toen zijn we gewoon vertrokken. Stelletje malloten. Tijdens de 4 uur durende terugreis overheerste een vies gevoel. De volgende ochtend bleek echter dat toch werd overgegaan tot medicineren, de biggen niet werden geslacht én dat het bedrijf helemaal niet op slot zat. Hoezo oplichters?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Viva Horvathorszag !!

  Importmalac moet gewoon goed zijn en dat ze dit ,,nogmaals" niet waren blijkt NOG maar eens!
  Als dat woord csalok uit de mond van die Horvathen kwam dan hebben ze ook nog maar eens gelijk .
  En laat ons dit voor alle wijze beleefdheid maar in deze taalmengeling houden.


 • no-profile-image

  ricardo

  sorry hier begrijp ik echt niets van, graag verdere uitleg.

 • no-profile-image

  ronald

  Ricardo,
  Het hele spel was erop gericht om ons te laten tekenen (ons= ik als adviseur en een bevriende handelaar) dat die biggen niet goed waren en ze moesten worden geslacht. Dat zou ons veel geld hebben gekost en hen veel geld hebben opgebracht.... Is het nu duidelijker? Overigens: de biggen maken het super nu.

 • no-profile-image

  den stek

  Ricardo !
  Je hebt een Ronald mc donald en een Ronald mc Hunland kwa background zijn die dezelfde enkel de ene ruikt naar een patatbar den andere naar een varkenskot.

 • no-profile-image

  Marrina Schuttert

  De behandeling heeft in ieder geval wél
  gewerkt.
  Groet Marrina

 • no-profile-image

  Depotverwijtdeketel

  Geachte heer Scholten, varkensbedrijven in Duitsland, waar de biggen vandaan komen, zijn verzekert tegen ziektes als Dysenterie. Ze ontvangen een hoge uitkering om hun bedrijf leeg te draaien en opnieuw op te starten. De biggen zouden voor de slacht weg moeten gaan, maar uw zogenaamde bevriende Hongaarse/Nederlandse handelaar koopt deze biggen voor een klein prijsje en verkoopt ze in Kroatië. Hoezo oplichters? En wie laat zich voor het karretje spannen?

 • no-profile-image

  depotverwijtdeketel

  Beste vriend (vind ik een betere naam voor depotverwijtdeketel,zwart)
  Eindelijk nog iemand die de feiten durft uit te brengen.
  Ik kan u in uw reactie enkel en alleen maar steunen!
  Zo gaat het inderdaad ook met Nederlandse biggen.dewelke in embarmelijke toestanden verkeren .
  Mijn droom is om er binnenkort eens op deze website enkel foto's van te kunnen posten (kromme bultruggen -dysenterie ...)
  Weet uit goeie bron dat die ,,kaalhoofdige" nederlandse biggen verkoopt aan mestbedrijven in Hongarije dewelke in Nederlandse handen zijn met brutowinsten van 100%-300% .reken daar een kost af in transport van 3000 euro dan weet je wel.
  Dat zijn Winsten de bindende dominerende bovenhand (moeten)hebben op dierenleed(bij oa transport-en op toestand verhandeling van zieke (opgepepte)dieren) en dieropbrengst bij de klant enz zal hem een lookworst wezen .
  Het word tijd dat handelaren binnenin Europa een exclusief nr krijgen die als een lijdraad de waar volgt .
  Bij het meermaals overtreden van deze lij zouden dergelijke handelaren op een zwarte lijst moeten komen met levenslang verbod tot verhandeling van dieren.
  En laat mij tot slot ook nog eindigen dat dit geval slechts de grootste bergtop is van een ijsbergketen , er zijn er nog die dergelijke malafiede handelspraktijken tot voorbeeld houden en zo snel als mogelijk ook zoveel camions en ook zoveel mankracht personeel in dienst willen hebben.
  Ik zou zeggen laat ze maar doen jaloers hoef je er niet op te zijn want loontje komt ooit achter zijn boontje ... .Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.