Varkenshouderij

Achtergrond 9 reacties

'Verdoofde castratie exportbig is logisch'

Het is logisch dat per 1 januari alle vlees dat in Nederland wordt verwerkt afkomstig moet zijn van verdoofd gecastreerde biggen.

Dat zegt een woordvoerder van Vion in reactie op berichten van stichting Wakker Dier.

Nederlandse supermarkten verkopen vanaf 2009 alleen nog varkensvlees dat afkomstig is van biggen die een verdoofde castratie hebben ondergaan.

Wakker Dier berichtte zondag dat veehouders en slachterijen werken aan een regeling daaromtrent voor alle in Nederland geslachte biggen. Dat dit inhoudt dat ook de exportbiggen niet meer onverdoofd gecastreerd worden, vindt vleesconcern Vion logisch. ”Het bericht van Wakker Dier is dus overbodig.”

De woordvoerder van Vion wil benadrukken dat de Nederlandse supermarkten al eerder met de slachterijen hadden afgesproken dat vanaf 2009 alleen nog varkensvlees zal worden verkocht van biggen die een verdoving bij hun castratie kregen. Daarbij wil hij kwijt dat het niet zo is dat de slachterijen eerder stoppen met onverdoofde castratie. ”Het betreffende vlees komt volgens afgesproken schema op de markt.”

Het meeste Nederlandse varkensvlees is voor de export.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Logisch is dat Vion uitspraken doet over hetgeen zij willen en niet over hetgeen alle zeugenhouders moeten gaan doen.
  Vion moet eens van die ivoren toren af komen en eens voelen wat er leeft in de sector in plaats van blind achter Thieme en co aan te lopen.
  Zuivelsector kijkt goed naar dit voorbeeld: zo moet het dus niet. Graag cooperatief, maar niet op deze manier.

 • no-profile-image

  de ballensnijder

  vion zegt dat we de biggen moeten verdoven voor casteratie dat is hun belang dat we nog meer moeten werken daar geven hun niets om en dan ook nog voor nopes want betalen doen ze toch niet dan maar beren mesten nog veel gemakkeler voor ons wij vragen toch niet dat we onze biggen moeten casteren

 • no-profile-image

  miltie

  de eerste levens weken ;weinidoorbloeding in testtikelsen zenuw gevoeligheid;dus castreren is ;goed uitgevoerd pijnloos;wakker dier ;waneer word je wakker ;dit is weer de zoveelste HYPE van die activisten;door hun eventuele grof geweld bezwijk de VION;en politie is bang als een wezel voor die lui;

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  voor mij liever geen varkensvlees op mijn bord dat met xylocaine is ingespoten.
  lijkt mij gezonder zonder.

  ik veronderstel dat wij administratief zullen moet aantonen dat de biggen verdoofd gekastreerd zijn.
  dan is iedereen blij.

 • no-profile-image

  Francken

  Hoe is het toch mogelijk dat slechts enkele personen in Nederland het voor het zeggen krijgen? Waar is onze democratie gebleven?
  Dierenrechten voorstanders worden op hun woord (lijkt mij eerder geschreeuw) gelooft, terwijl er helemaal niet wordt geluisterd naar degene die alle handelingen moet uitvoeren en betalen.
  Als er een aparte regeling komt om alle extra kosten vergoed te krijgen, dus inclusief de extra arbeid, denk ik dat er weinig varkenshouders zijn die dan nog tegen de extra werkzaamheden en kosen zullen opkijken. er staat dan toch een vergaoeding tegenover.
  Verder vraag ik mij af of het voor de big in kwestie beter is om verdoofd gecastreerd te worden dan onverdoofd. De ingreep zelf zullen ze niet voelen, maar tijdens het bij komen uit de narcose bestaat de reeële kans dat ze onder de zeug terecht komen. Wat is dan beter?
  Tevens is onze ervaring dat de biggen weinig last hebben van de castratie op zich. Als ze wer rechtop in hun hok staan bij moeder de zeug, zetten ze het direct op een lopen om maar weer zo snel mogelijk bij het uier te komen. Zo gauw ze niet meer ondersteboven hangen en vast zitten is het gekrijs toch opgehouden.

  Dierenrechten voorstanders moeten eens afleren om dieren met mensen te vergelijken. Er is namelijk op dat gebied helemaal geen vergelijk. Een dier heeft een heel andere pijnervaring dan wij als mensen. Denk maar eens aan de rangorde gevechten die ook in de natuur voorkomen. Als je ziet hoe toegetakeld de dieren er dan bijlopen; dat zi je bij ons in de stallen niet.

 • no-profile-image

  knorine

  logisch??? het word logisch als er een flinke plus op zit.

 • no-profile-image

  jantje

  wij mensen zijn de grootste BEESTEN die er rondlopen . mijn favorite gezegde is dan ook , als je de mensen leert kennen ga je van de dieren houden

 • no-profile-image

  dirk

  volgens een woordvoerder van Vion in reactie op berichten van stichting Wakker Dier, is het logisch dat per 1 januari ook exportbiggen een verdoving krijgen bij de castratie.

  VERTEL MIJ EVEN DAN HOE JULLIE DIE EXTRA TE MAKEN KOSTEN AAN MIJ GAAN VERGOEDEN.
  VOORAF GRAAG VION!!!!! 600 ZEUG 28 LEVEND GEBOREN BIGGEN KEER 50%BEER BIG IS 8400 BEERBIGGEN A 4 EURO = 33600 EURO VOORAF TE BETALEN.
  GEBEURT DIT NIET, DAN GEEN VERDOVING, EN ZIE MAAR WAAR JE HET VLEES DAN VANDAAN HAALT

  SUCCES

  DIRK

 • no-profile-image

  kz

  dat ze eerst de biggen maar eens fatsoenlijk uitbetalen. Steeds dat gezeik dat er een beertje of breuk tussen zit terwijl dat helemaal niet waar was.Blij dat ik er WEG bijn.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.