Varkenshouderij

Achtergrond 590 x bekeken 2 reacties

Storm sloopt 80 meter muur

De storm heeft grote schade aangebracht op de nieuwbouw. Na een periode vol met tegenslagen kon dit er nog wel bij. Gelukkig ben ik optimistisch van aard. Pech overkomt je en geluk dwing je af.

Van vrijdag op zaterdag deed ik geen oog dicht. De westerstorm gierde over het bedrijf. Het was lastig slapen met de wetenschap dat er veel verse muren stonden van de nieuwe biggenstal. Vanwege het gevaar toch maar gewacht tot half zeven om voorzichtig een kijkje te gaan nemen. Wat een geluk, niets aan de hand, alles stond nog overeind. Alleen enkele stempels waren omgegaan, want deze stonden juist pal in de wind.

De werkploeg, een busje vol met Polen, kwam om zeven uur ook al voorzichtig aanrijden. Zij hadden hetzelfde gevoel gehad deze nacht. De wind leek op dat moment ook wat af te nemen. Toch besloten we om eerst een andere veilige klus aan te pakken. Werkken onder een muur van 3 meter is bij windstoten niet verantwoord. Na de koffie zouden we de stempels herstellen en extra plaatsen. Voor de nacht van zaterdag op zondag werd immers weer storm voorspeld.

Als dominostenen klappen de muren omver

Helaas, het pakte anders uit. Na negenen nam de wind opnieuw fors toe. Veel gekker nog, hij draaide van west naar noord-noordwest en kwam daarmee pal op de hoge muren te staan. Toen was er geen houden meer aan. Als dominostenen klapten de muren omver. Een enorme ravage bleef achter na het instorten van 80 meter muur met hoogtes tot 3 meter. Muren op steigerhoogte bleven staan. Slechts één hoge muur op korte afstand van de bestaande stallen, bleef ook overeind. Hiermee wordt nog weer eens bewezen dat muren er niet uit gedrukt worden bij storm, maar uitgezogen door het vacuüm aan de andere zijde.

Snel van negatieve dip naar optimistische blik

Van zaterdag op zondag kregen we nogmaals een herhaling met zware windstoten. Er kwam echter geen nieuwe schade bij.
We zijn gelukkig wel verzekerd. Zaterdag heb ik de vrijkomende tijd maar gebruikt om een dik pak kantoorwerk weg te werken. Het jaar 2007 is volledig geanalyseerd, nieuwe toekomstplannen krijgen in 2008 vorm. Ik kan snel omschakelen van negatieve dips naar een positieve blik. We hebben een fijn gezin met relatief een goede gezondheid. We kunnen nog vele stormen doorstaan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  josien kapma

  wat een schade zeg, ziet er niet best uit. Goed dat je kunt omschakelen. Succes ermee.

 • no-profile-image

  Ben Kruseman

  Beste Johnny,
  Aan de foto's te zien, zijn de wanden opgetrokken van kalkzandsteenblokken M100/240. Wanneer deze wanden waren gemaakt van kalkzandsteen lijmblokken of kalkzandsteen elementen, was het waarschijnlijk minder fataal afgelopen. Gelijmde kalkzandsteen is veel sterker dan gemetselde kalkzandsteen en na 2 dagen al net zo sterk als metselwerk na 28 dagen. Voor de wederopbouw zou ik dus lijmwerk adviseren en een goede stemepelin met onze Calduran stempels.

  groeten
  Ben Kruseman

Of registreer je om te kunnen reageren.