Varkenshouderij

Achtergrond 228 x bekeken 1 reactie

'NMA komt om de hoek bij slachterijen'

,,SLachterijen komen hun afspraken niet na", aldus Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders. Dat kan volgens hem niet zonder gevolgen blijven.

Wat is de toegevoegde waarde van jullie varkensprijs, varkens geef je toch gewoon mee?
Er waren alleen noteringen van handelaren en slachterijen. De landbouw geeft zijn product vaak simpelweg mee zonder te onderhandelen. Dat moet anders. Ik bestel toch geen auto en zeg stuur de factuur maar achteraan. Slachterijen en retail worden steeds dominanter. Wij willen tegenwicht bieden. Ons doel is boeren een goede onderhandelingspositie bieden.

Gaat de NVV meer doen op het gebied van prijsvorming?
We willen participeren in de prijsvorming zoals in Duitsland het ZMP dat namens de boeren doet. In Nederland houden slachterijen tot dusver de deur dicht. In 2001 is bij de sanering van de slachtsector en invoering van de bandkeuring veel boerengeld naar slachterijen gegaan. In een convenant is vastgelegd dat wij inspraak zouden krijgen in de prijsvorming. Slachterijen zijn deze afspraken niet nagekomen.

Wat als slachterijen de deur gesloten houden?
Inmiddels hebben we zelf een sterke referentieprijs. Er hoeft niks, we gaan uit van eigen kracht en zullen nog meer boeren mobiliseren. Als slachterijen zo doorgaan moeten ze niet vreemd opkijken als de NMA om de hoek komt kijken.


Lees het gehele interview in Boerderij van dinsdag 25 maart.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    burke

    Boeren hebben macht , eindelijk wordt er gebruik van gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.