Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

NAJK bezorgd over afspraak over verdrag verdoofd castreren biggen

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) maakt zich zorgen over de afspraken over het castreren van biggen.

“Vanaf 1 januari 2009 wil het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL) dat er geen vlees van onverdoofde biggen meer in de schappen ligt. LTO, de NVV en Vion hebben deze intentie ook ondertekend.

“Wij zijn zeker niet de meest conservatieve organisatie en we staan volledig achter het beleid om in 2015 een methode te hebben om biggen niet meer te hoeven castreren. De tussenstap die voor 2009 is aangekondigd, is te vroeg”, aldus voorzitter Dirk Bruins van het NAJK.

Bruins benadrukt dat er bij het verplicht verdoofd castreren geen weg terug is voor de veehouderij. “Als we hier naar toe gaan, komt er geen mogelijkheid meer om terug te stappen naar het onverdoofd castreren. Dat zal de consument niet meer accepteren.”

Het NAJK twijfelt of CBL haar afspraken om geen vlees van onverdoofd gecastreerde biggen in de schappen te leggen waar kan maken. “Ik trek de betrouwbaarheid van de retail hierbij in twijfel. Het moet niet zo zijn dat ze bijvoorbeeld alleen vlees van vrouwelijke dieren aankoopt, want dan slaat de actie de plank volledig mis. De kosten zullen hierdoor stijgen en het is maatschappelijk niet verantwoord. “ Bruins pleit voor sancties als de retail zich niet aan de afspraak houdt.

Het NAJK ziet liever dat de tussenstap wordt overgeslagen en dat er op een goede manier wordt gekeken naar methode waardoor castreren niet meer nodig is.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Michel

    Dat het NAJK niet veel op heeft met de intensieve sectoren was alom bekend. Maar nu rijdt Dirk toch een scheve schaats, sterker nog, hij rijdt in een wak. Duidelijk blijkt dat het NAJK de intentie verklaring van Noordwijk niet heeft gelezen. Punt 1 in de verklaring staat dat het gaat om vlees van verdoofde TOMEN biggen, dus als de supermarkten alleen geltenvlees verkoop is het einde verklaring en wordt er niet meer verdoofd gecastreerd. Punt 2 Het is geen verplichting, maar een apart segment, zo staat het in de verklaring. En een apart segment betekend, een extra vergoeding. Geen extra vergoeding, eind verklaring van Noordwijk. Punt 3 Als deze stap door de sector zelf wordt overgeslagen, dan wordt verdoofd castreren generiek opgelegd door de overheid en dat zal veel eerder gebeuren dan 2015. Maar dan zal er helemaal geen vergoeding plaats vinden. Punt 4 Ik denk dat het NAJK wel gelijk heeft dat het CBL niet betrouwbaar is, maar nu is de kans voor het CBL om zich te bewijzen. De verklaring is wel zeer vrijblijvend voor ALLE partijen, maar ik denk dat we nu alle partijen volop de voordeel van de twijfel dienen te geven als we willen dat deze extra segment een kans verdiend. Aan de varkenshouders zelf zal het niet liggen ! Mochten andere partijen falen in hun beleid rondom castratie, dan hoeven de varkenshouders niets te doen. Het castreren gaat weer als vanouds (onverdoofd) en WakkerDier belaagd het CBL en de slachterijen wel. Dit bericht van het NAJK is NAJK onwaardig. Het NAJK moet juist heel erg voor de verklaring van Noordwijk zijn. Deze verklaring geeft extra kansen voor de sector ; marktgericht werken en dan ook nog een vergoeding ! Wat wil een jonge ondernemer nog meer !!

Of registreer je om te kunnen reageren.