Varkenshouderij

Achtergrond 4127 x bekeken

Missers bij productie van gelten

Opfok van gelten is heel wat anders dan mesten, en daarbij betaalde Bert van Lier leergeld. Daar is niks mis mee, wel is het jammer dat de productie zo laag uitviel.

Ongeveer een jaar geleden importeerden we Hypor-biggen om de fokkerij te verbeteren. Het waren dieren uit twee berenlijnen en twee zeugenlijnen. Meteen groeiden ze al duidelijk beter dan de biggen van de lokale zeugen. Toegegeven, ik heb wat leergeld betaald tijdens de groei omdat ze een evenwichtiger krachtvoer eisen. Ze zijn door de hogere daggroei duidelijk gevoeliger voor de kwaliteit van het voer. Als je deze dieren een beetje beschimmelde bierbostel voert, zie je direct een blauw oor en een blauwe neus. Een van de geltjes is daaraan ook gesneuveld. Voer je sterker beschimmeld voer aan de lokale dieren, dan merk je daar niks van.

Slecht ter been

Tijdens de eerste dracht kregen enkele gelten een soort hoefbevangenheid en liepen ze heel pijnlijk. Nadat ik het fosfaat- en calciumgehalte van het voer had verhoogd, ging ook dit probleem weer langzaam over.

We hadden contracten om 50 geltjes rond 25 kilo te leveren aan andere bedrijven. De geltjes van de moederlijn wierpen gemiddeld 9,5 biggen in de eerste worp. En daarvan per worp slechts 1 of 2 zeugjes, de rest beertjes. Daarmee waren er dus veel te weinig geltjes voor de verkoop. Ik heb er uiteindelijk 34 verkocht die heel goed waren. Ik heb zelf helaas geen enkel geltje voor ons bedrijf kunnen houden van de eerste worpen.

In het algemeen zijn het voederfosfaat en het calcium hier trouwens moeilijker verteerbaar of in het bloed opneembaar dan wat gebruikt word in Europa.

Al deze dingen en problemen zijn makkelijk verklaarbaar en hebben alleen maar te maken met een meer veredeld dier en genetica gericht op snelle groei. Het heeft niks met de kwaliteit van Hypor te maken, maar is gewoon een gewenningsprobleem op mijn bedrijf.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.