Varkenshouderij

Achtergrond 205 x bekeken

Minder contact leidt tot betere gezondheid

Een strikte toepassing van all in-all out en niet mengen van dieren resulteert in betere resultaten, minder dieren met longaandoeningen en een een afname in medicijngebruik.

Dit blijkt uit een onderzoek van Animal Sciences Group, Faculteit Diergeneeskunde, Veterinair Centrum Someren en Internet in opdracht van het Productschap Vee en Vlees.

Een toename van het aantal vleesvarkens met pleuritis (borstvliesontsteking) aan de slachtlijn was aanleiding voor het onderzoek. Veelvuldig mengen van dieren binnen het bedrijf is een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van borstvliesontsteking.

Op Praktijkcentrum Sterksel werd tomen vergeleken die altijd bij elkaar bleven met dieren die bij geboorte en later bij het spenen opnieuw geüniformeerd werden.

In de kraamstal groeiden de niet-gemengde biggen sneller. Bij de gespeende biggen was er geen verschil in groei, voeropname en voederconversie. Bij de vleesvarkens groeiden de niet gemengde varkens weer 16 gram per dag sneller.

Het percentage vleesvarkens met aangetaste longen verminderde van 10.3 procent naar 5,9 procent door de dieren als toom bij elkaar te houden. Het saldo per afgeleverd vleesvarken was € 2,10 hoger bij de niet-gemengde dieren.

In de praktijk kunnen de verschillen nog groter zijn, meldt de PVE. Het ingrijpen in de contactstructuur is volgens het schap ook haalbaar in de praktijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.