Varkenshouderij

Achtergrond 243 x bekeken 2 reacties

Maximale prijs met NVV

De varkenshouderij zit financieel in zwaar weer. Maar een hogere prijs afdwingen voor haar beesten blijft een utopie.

Deze week mocht ik een kijkje nemen in de keuken van De Groene Belangenbehartiger in Hardenberg (Ov.). Deze dienstverlener begeleidt voor de NVV het prijzenonderzoek voor vleesvarkens en biggen. Ook komt hier de input voor de wekelijkse NVV-referentieprijs vandaan, die op vrijdagmiddag de wereld over gaat.
Ik moet toegeven, die jongens (voornamelijk it-specialisten) hebben een indrukwekkende basis gelegd voor prijsvergelijking. Ik heb hem niet gezien, maar de server die daar draait moet enorm zijn. Op iedere denkbare vraag kan een berekening worden losgelaten. Hoe doet Vion het ten opzichte van het buitenland? Of in vergelijking met een Nederlandse slachterij? Je kunt het zo gek niet vragen of er rolt een vergelijking uit de bus.

Varkenshouder staat sterker

Een belangrijk doel van het prijzenonderzoek is varkensboeren meer marktkennis bieden en hun onderhandelingspositie versterken. Gewapend met het prijzenrapport kan een boer iedere fabel of elk cliché van een handelaar of slachterij onderuithalen. ‘Nee, beste handelaar, met dat voorstel kom je niet weg. Ik wil een eerlijke prijs voor mijn beesten.’

Boeren hebben nauwelijks macht

De NVV pretendeert dat boeren macht hebben. Tot dusver doen ze daar in de vleesvarkenshouderij weinig mee. Misschien een tikkeltje overdreven, maar varkens worden noodgedwongen meegegeven. Daar hebben veel boeren genoeg van. Ze willen zich organiseren.

Voordeel alleen logistiek

Door één blok te vormen, willen varkensboeren een hogere prijs afdwingen. Ik geloof daar voorlopig niet in. Varkenshouders zijn einzelgängers in plaats van coöperatieboys. Varkens vasthouden lukt misschien een week, maar dan moet je toch leveren. Een hogere prijs realiseren lukt volgens mij alleen door grote aantallen aan te bieden waarop slachterijen kunnen rekenen dat ze ook daadwerkelijk komen. Maar dat is iets anders dan een hogere marktprijs afdwingen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  John

  Waarom varkens vasthouden als de prijzen beroerd zijn? zware varkens op dieetvoer zetten en alle varkens 10% lichter afleveren. 10% minder vlees leidtmisschien wel tot een vleesprijs die 40% hoger ligt, (kan de nvv dit ook niet uitrekenen met die server)

  En hoe kan je dit als boeren organiseren > maak een variabele gewichtskorting. aanbod te groot : geen korting op varkens van 100 kilo, korten op varkens van 120 kilo. aanbod te klein: geen krting op varkens van 120 kilo en korten op varkens van 100 kilo.

  Zo raken we teminste die vleesproppen kwijt en blijven de opbrengstprijzen gezond!

 • no-profile-image

  ricardo

  hoezo varkens vasthouden, de meeste boeren zijn gekoppeld aan vaste fokkers, moeten dus opleggen , komt nog bij menigeen heeft hoge bankverplichtingen en dus geen vrijheid van werken, m.a.w. structuur om zo de markt te beinvloeden zal er niet veel zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.