Varkenshouderij

Achtergrond

Management biggenopfok

Biggenopfok is niet het makkelijkste bedrijfsonderdeel. Wel een hele belangrijke, want biggen vormen de toekomst. Denkavit-specialisten presenteren in de varkensshowroom hun ideeën.

Denkavit, specialist in biggenopfok, presenteerde 27 februari het onderwerp management biggenopfok in de Varkens-Showroom. Verkoopleider Kees van Ramshorst en productmanager Ard van Enckevort namen ieder een deel van het programma voor hun rekening.

Juiste voeders

Van Ramshorst ging in op het optimaal inzetten van de juiste voeders. Er worden steeds meer biggen geboren, maar het blijft moeilijk om ze allen groot te brengen. Wat zijn de mogelijkheden? Partieel spenen, jong spenen, pleegzeugen. In het kader van gezondheid kleven er volgens Denkavit veel nadelen aan pleegzeugen. Je mengt tocht het liefst zo min mogelijk biggen. Er zijn goede oplossingen voorhanden om al op jonge leeftijd tomen te ontlasten van overtallige biggen. Belangrijk zijn daarbij de omstandigheden, het klimaat, de voermachine en uiteraard de voeding zelf.

Vast of vloeibaar

Ard van Enckevort behandelde onder meer de relatie tussen voeding en gezondheid. Hoe beter de darmen functioneren, hoe beter ook het dier zelf functioneert. De relatie voeding/darmflora spreekt voor zich. Het is van wezenlijk belang dat de jonge big vroeg leert omgaan met vast of vloeibaar voer. Na het spenen is de opname in de eerste dagen doorslaggevend. Het blijkt dat een big die op bijvoorbeeld 10 dagen gespeend is, de achterstand na het spenen van zijn koppelgenoten op 25 dagen snel inhaalt. De big heeft de dip immers gehad, de anderen moeten die nog verwerken.

De Denkavit-specialisten presenteerden uitgebreid de resultaten met kosten/baten-analyses. De Denkavit-producten worden op het eigen proefbedrijf uitvoerig getest. De fabrieken zijn speciaal ingericht voor het produceren van voeders voor jonge dieren. Varkenshouders worstelen met veel geboren biggen, een beperkte speencapaciteit en gezondheid en hebben grote behoefte aan gedegen onderzoek en advisering.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.