Varkenshouderij

Achtergrond 495 x bekeken

Lekkere kersen

Niet alleen vleesvarkens produceren, maar ook kersen. Hét alternatief voor een economisch slecht renderende teelt als graan.

Met circa 45 hectare zure kersenteelt in eigendom behoren we in Hongarije tot de middelgrote bedrijven. Immers, hier zijn bedrijven met honderden hectares kersen, appels of peren. De kersenteelt kwam met name in 2001-’02 sterk in opmars, met steun van de overheid. Kersen was hét alternatief voor de economisch niet superbest renderende teelten van granen en appels.

In de pluk

Nieuwe kersenbomen hebben 5 tot 6 jaar nodig alvorens ze fatsoenlijk in productie zitten, dus we zitten volop in de pluk. Vorig jaar was de kersenproductie een groot drama in Hongarije. De reden was een warme februari-maart met in april plotseling vorst. De productie daalde 60 tot 100 procent.

Fruitconsult

Het optimaliseren van bedrijfsresultaten is belangrijk. Met de varkensbedrijven laten we ons ook adviseren vanuit Nederland, dus waarom niet met de kersen. De kersenproductie hing er tot nu toe een beetje bij. Daarom hebben we een Nederlandse specialist van Fruitconsult laten invliegen. Nederland staat qua kennis over fruit op een hoog niveau in de wereld. Fruitconsult doet al langer de begeleiding van twee andere Hongaarse bedrijven. Die waren tevreden over de Nederlandse inbreng. Een halve dag hebben we gesproken over snoeien, bemesten, spuiten en grondbewerkingen. Het is absoluut géén goedkoop advies. Maar na die halve dag ben ik er al van overtuigd dat we dit terugverdienen door én lagere kosten én hogere opbrengsten per boom.

Varkensmest

Een belangrijk punt was de wijze van snoeien, daar pakken we 10 tot 20 procent extra kersen gedurende de productieduur van een boom (15 jaar). We hebben de beschikking over varkensmest, wat een uitstekende bemestingsbron voor de kersen is. Dat scheelt toch aanmerkelijk in de kosten met de huidige torenhoge prijzen voor kunstmest. Om een optimaal bemestingsplan te maken, hebben we afgelopen weekend bodemmonsters gestoken. Die gaan voor analyse naar BLGG in Oosterbeek. Op deze wijze kunnen we de teelt gaan optimaliseren.

Kersen vermarkten

Bovendien gaan we aandacht besteden aan de vermarkting van ons product. De afzet van kersen is hier net zo stom geregeld als de verkoop van varkens: aan het eind van de rit kijken we hoeveel geld we krijgen voor de kersen. Wellicht dat het zich loont om met enkele collega’s een conservenlijn op te zetten. In combinatie met een uitbreiding van ons kersenareaal, hopen we een derde poot onder ons bedrijf te hebben: vleesvarkens, pig consultancy, en kersenproductie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.