Varkenshouderij

Achtergrond 442 x bekeken 1 reactie

In- en verkoopmacht

Een groep boeren probeert de marktmacht die ze gezamelijk hebben. in te zetten voor een betere prijs van de slachtzeugen. Johnny Hogenkamp doet eraan mee.

Een volle zaal toehoorders kwam woensdag 5 maart naar Ommen. Op uitnodiging van de NVV woonden zij een thema-avond bij over de handelspositie van de varkenshouder. UniFarl, een vereniging van en door varkenshouders, gaf toelichting geven op haar initiatief. Een veelbelovend initiatief, zo blijkt. Inmiddels heeft UniFar de eerste tender slachtzeugen voor een jaar verkocht. Onze zeugen zitten erbij.

Invloed op prijsvorming

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg ging in op de marktpositie van varkenshouders. Deze is niet al te best. Wij kopen en verkopen producten, maar zijn met vrijwel alles afwachtend hoe de prijsvorming verloopt. Als producent hebben we nauwelijks een positie. Hierin kan verandering worden gebracht. Niet door een individu, wel gezamenlijk. Producentenverenigingen kunnen een tegenwicht bieden aan de steeds groter wordende periferie. Dan moeten er wel lieden opstaan die de kar gaan trekken.
Na afloop van de thema-avond, tijdens de discussie, bleek maar weer eens het onderlinge wantrouwen. Iedereen weet hoe het wel en niet moet, slechts weinigen willen zich ook actief inzetten.

Tijd voor opschalen

Een uitzondering op deze regel is UniFar. Een club van aanvankelijk acht jonge varkenshouders. Elk druk genoeg met het eigen bedrijf, maar toch voldoende tijd vrijmakend voor, zoals zij zelf vermelden op hun site, ‘het verbeteren van de positie van de agrarische ondernemer ten opzichte van de gehele voedselketen’. De varkenshouders hebben al enige ervaring opgedaan in studieclubverband met varkens, voer en stalbenodigdheden.
Nu is het dus tijd binnen United Farmers deze activiteiten op te schalen, te beginnen met de verkoop van slachtzeugen. Trouwens, naast de slachtzeugen kunnen ook vleesvarkens meegeleverd worden. Levend, ongeklast, tegen de hoogste beurs, met geringe kosten. Ook slachtbiggen mogen periodiek mee.

Eerste tender

De voorwaarden van leverantie worden bepaalt door UniFar. Een vreemde gewaarwording voor inkopers. Toch zijn de zeugen goed verkocht, afgelopen week voor 76 cent, volgende week voor een stuiver meer. Nat of droog, zonder tarrakorting, geen commissie en geen koppelgrootte. Alleen vervoerskosten, €60 voor een schone auto en €30 voor het bijladen van een koppel. Tijs in Haarle kocht de eerste tender, 2 procent van Nederland, ongeveer 8.000 zeugen dus.

Boeren hebben macht

Ik ben benieuwd naar de komende ontwikkelingen. Voer, verzekeringen, geld, sperma, wat volgt? Enig wantrouwen was er in de discussie, vergelijkbaar met de oprichting van de NVV 15 jaar terug. Eén ding is echter niet veranderd; boeren hebben macht, ze moeten het alleen wel organiseren.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    jopiesnel

    beurde van levering in zelfde week als jullie €0.84 netto, hoezo meer macht????

Of registreer je om te kunnen reageren.