Varkenshouderij

Achtergrond 399 x bekeken 1 reactie

Graan is schaars

Graan is nagenoeg uitverkocht in Kazachstan, er is teveel geëxporteerd. Daarbij wordt weer eens duidelijk hoe corrupt de politieke top in dit land is.

Deze winter is heel lang erg koud geweest, zelfs voor Kazachstaanse begrippen. Het was hier 3 maanden rond de -24 en een week of 3 rond de -30. Normaal is het een graad of tien warmer. Door die extreem lage temperaturen hebben de vleesvarkens het erg slecht gedaan qua groei. Ze doen er nu dik 50 dagen langer over om het eindgewicht te bereiken. Onze stal is namelijk niet echt geïsoleerd. Dikke muren baten namelijk weinig bij min 30.

Een tweede probleem is dat de graanprijs nu in maart 90% hoger is dan een jaar geleden. En we zijn erg afhankelijk van graan. We kunnen niet, zoals in Europa, andere grondstoffen kopen. Het enige dat we zelf hebben buiten graan is bierbostel. Maar ook die kan maar heel beperkt in het rantsoen van de vleesvarkens, omdat de groei er echt niet beter van wordt.

Graanvoorraden zijn op

En nu, begin maart blijkt dat niet alleen de graanprijs een probleem zal zijn tot de nieuwe oogst. Nee, er zijn nauwelijks graanvoorraden. Er is waarschijnlijk geen gerst en tarwe meer tot de zomer. De Kazakken hebben alles op export gedaan lijkt het.

De eigenaren van de elevators, die na de goede oogst van afgelopen zomer allemaal helemaal vol waren, hebben kippenbedrijven. En ze bellen zelfs naar ons om te vragen waar we gerst en tarwe kopen, zo groot is de schaarste.

Vriendjespolitiek

Deze handel in graan en de meeste kippenbedrijven zijn in handen van wat hier ‘De Clan’ genoemd wordt: de families rond de politieke elite van dit land. Die hebben dus hun eigen kippenvoer voor export verkocht. Hoe moet het dan verder met de kleine veehouder die (heel arm) leeft van een paar varkens, wat schapen en koeien?

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    ronald

    Bert, als je bierbostel krijgt dan kan je waarschijnlijk ook biergist krijgen. Zit vol met energie en kan (dure) soja vervangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.