Varkenshouderij

Achtergrond 164 x bekeken

Exportbiggen stuk goedkoper

Het ‘vette’ is duidelijk van de biggenmarkt af. Dat vertaalt zich voornamelijk in dalende prijzen voor exportbiggen in de vrije handel.
Zeugenhouders hebben dit jaar maar kort kunnen profiteren van de traditionele Spaanse voorjaarsopleg. Begin februari begon de vraag voorzichtig aan te trekken, halverwege maart was het alweer bekeken. De Spaanse Zamora-notering reageert dit jaar nogal paniekerig. De ene week komt er €5 bij, deze week ging er in één klap €5 af en staat de notering op €30. Een dergelijke prijsdaling zegt voldoende. Spanje heeft zelf voldoende biggen en zit niet te wachten op buitenlands aanbod.
Naast Spanje is de Europese biggenmarkt momenteel niet bijster groot, althans voor de huidige prijs. Veel mesters in Oost-Europa doen het noodgedwongen rustig aan. Met de huidige kostprijs kunnen ze op deze prijs geen biggen opleggen. De Nederlandse exportmogelijkheden voor biggen groeien pas weer als de varkensprijs overtuigend aantrekt of de biggenprijs zakt. Exportbiggen brachten deze week gemiddeld iets meer dan €40 op, dat is bijna €2 minder dan in week 11. Hoe de Nederlandse noteringen daarop reageren is nog afwachten. De inzet is niets aan de basisprijs te doen. Hoe lang dat lukt, is onzeker.

prognose

hooguit gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.