Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

'Verdoofd castreren per 1 juli mogelijk te ambitieus'

Verdoofd castreren per 1 juli is misschien een te ambitieuze doelstelling. We moeten mogelijk de discussie aangaan met het CBL om dan per 1 januari volledig over te gaan tot verdoofd castreren.

Dat zei Paul Jansen directeur public affairs van Vion tijdens de jaarvergadering van de vakgroep varkenshouderij van de LLTB.

Verdoofd castreren per 1 juli is noodzakelijk om vanaf 1 januari vlees van deze dieren in de schappen te hebben, zoals is afgesproken in de verklaring van Noordwijk. Volgens Jansen is vanaf het begin ook aangegeven dat de doelstelling om per 1 juli al verdoofd te castreren erg ambitieus is. “Ik durf die discussie dan ook wel aan met het CBL.”

Vertegenwoordigers van LTO en de NVV zijn vorige week in Zwitserland geweest. Hier wordt verdoofd met het gas isofuraan. Hiervoor is een behandelbox ontwikkeld. Met de producent van deze box is nu afgesproken dat er op korte termijn enkele aangepaste boxen voor gebruik met CO2 worden geleverd in Nederland. Ook de Animal Science Group in Lelystad is bezig met de ontwikkeling van een behandelbox.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  apb

  ik zou zeggen; als er al ervaring met deze "kistjes zijn kun je ze toch zo invoeren.niet moeilijk doen als het makkelijk kan.

 • no-profile-image

  er zijn

  Men denkt wel heel positief over de co2-box. Volgens mij zijn de mogelijke fouten die ermee kunnen gebeuren onderbelicht.
  Niet alleen voor de biggen, maar ook degene die moet werken met de box. Jammer dat men als sector alleen nog dat spoor wil volgen.

 • no-profile-image

  knorine

  en daar komen ze nu al (pas) achter, tja het zo gemakkelijk iets te zeggen en af te spreken

 • no-profile-image

  eef

  Tojonge jonge, zo'n multinational die effe een afspraak maakt en dan er zomaar weer op terugkomt! Ze roepen al jaren dat ze aan alternatieven aan het werken zijn dus dit soort rotsmoezen doet erg afbreuk aan hun geloofwaardigheid. Afspraak is afspraak: 1 juli uiterlijk regelen!

Of registreer je om te kunnen reageren.