Varkenshouderij

Achtergrond 240 x bekeken 3 reacties

Verburg wijst klepkeuring af

Minister Verburg is tegen de onmiddellijke invoering van de klepkeuring bij internationale veetransporten. Ze ontraadt aanneming van een motie die de PvdA daarvoor heeft ingediend.

"Unfair en niet proportioneel’", zo beoordeelde zij de motie van PvdA-Kamerlid Waalkens. Hij acht de invoering hiervan noodzakelijk omdat uit een rapport zou blijken dat controles van de VWA onbetrouwbaar zijn.

Verburg heeft de Kamer gevraagd eerst het onderzoek af te wachten naar de juistheid van dat rapport. Bovendien wijst zij op verbeteringen waaraan veetransporteurs werken en die 1 april klaar moeten zijn.

Behalve door de PvdA is de motie ondertekend door SP, GroenLinks en D66 en wordt gesteund door de PvdD. CDA en VVD hebben zich met nadruk tegen de motie verklaard. Zij vinden dat hiervan boeren de dupe worden terwijl zij part noch deel hebben aan transportincidenten.

Daarmee ontbreekt nog een meerderheid voor of tegen de motie, waarover volgende week dinsdag wordt gestemd. Verburg deelde de Kamer verder mee dat zij de Rijksrecherche heeft gevraagd om een onderzoek naar het uitlekken van het rapport.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  de partijen CDA en VVD hebben zich met nadruk tegen motie Klepkeuring verklaard. Zij vinden dat hiervan boeren de dupe worden.
  Dit had men ook moeten doen toen de nieuwe mestregelgevingen werden ingevoerd.
  Daar NU de boeren de DUPE zijn van de mest intermediars. Die kunnen rekenen wat ze willen, de Boer betaald wel, hij moet toch van zijn mest af. Via de mest vliegt vele malen meer euro's de sector uit.

 • no-profile-image

  Heldere geest

  Passages in het rapport:
  Huidige situatie: De bereidheid tot naleving van regelgeving is slecht.
  Gewenste situatie: Het vereenvoudigen van regelgeving.
  De onzinningheid van sommige regels (die niet nageleefd worden) houden politici als Waalkens "populair"
  Gelukkig is er nog enig nuchter boerenverstand in de politiek.

 • no-profile-image

  gert

  maakte de tweede kamer zich ook maar eens zo druk over de jeugdzorg,ouderenzorg of andere zorg.Dit is blijkbaar politiek niet interressant

Of registreer je om te kunnen reageren.