Varkenshouderij

Achtergrond

Top-economen eisen conjunctuurpolitiek

Het consumentenvertrouwen in de economie is de eerste maanden van dit jaar naar het ietwat bedroefde niveau van begin 2006 afgezakt, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Terecht, schrijft een groep economen die eist dat door de Europese Centrale Bank een andere koers wordt gevaren.

Binnen de Eurozone presteert Nederland goed op macro-economische indicatoren. Zo wordt de inflatie beperkt door goedkoper geworden vlees. Anders dan in andere Europese landen waar de prijs juist stijgt, omdat supermarkten minder strijdbaar zijn.

Voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve zei deze week de economische groei te willen aanjagen. Hij is bereid de inflatie op te offeren ten braveure van een versneld verlaagde rente. De opmerking trok de dollar omlaag tot een nieuw dieptepunt van 66 eurocent.

Het verschil tussen Frankfurt en New York is groot. Ambtgenoot Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) houdt zich zoals afgesproken in het Europese stabiliteitspact, alleen bezig met inflatie. Deze starre focus heeft ertoe geleid dat een kleine maar prominente groep Europese economen, met ondersteuning van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Robert Sotow en Rick van der Ploeg, in opstand komt.

De groep beargumenteert dat zolang lonen en prijzen niet volmaakt flexibel zijn, de EU de conjunctuur moet bijsturen. De Leuvense hoogleraar Paul de Grauwe ondertekende het convenant. “Wij wensen meer anti-cyclische conjunctuurpolitiek omdat anders de economie vastloopt. Dat betekent dus meer aandacht voor de vraagkant van de economie. Nationale staten moeten door middel van budgettair beleid, bijvoorbeeld belastingverlagingen, de uitgaven vermeerderen. Dat het tekort op de begroting niet de 3 procent mag overstijgen, is louter ideologie.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.