Varkenshouderij

Achtergrond 259 x bekeken

Telers bestellen meer tolerante maisrassen

Maistelers bestellen dit jaar veel meer maisrassen die bestand zijn tegen bladvlekkenziekte dan voorgaande jaren.

Zaadfirma Pionier heeft vijf rassen met goede tolerantie tegen bladvlekkenziekte. Pioneer signaleert grote belangstelling onder telers voor deze rassen. Het bedrijf verwacht dit jaar af te stevenen op topverkoop in Nederland. Wereldwijd is Pioneer de belangrijkste speler in verkoop van maiszaad.

Ook veredelaar Van Dijke Semo heeft een maisras dat tolerant is tegen bladvlekkenziekte. Deze firma constateert eveneens veel belangstelling van telers. Het maisras van Van Dijke Semo, Goldosse, staat op de Duitse rassenlijst. Met name in Zuid-Duitsland, worden al jaren tolerante rassen gebruikt omdat de ziekte er in het verleden veel voorkwam. De tolerante rassen zijn elders in de EU toegelaten en mogen daarom ook in Nederland worden gebruikt.

Ook zaadhandel Neutkens uit het Brabantse Vessem signaleert meer belangstelling voor tolerante rassen. Telers waar de ziekte vorig jaar hard toesloeg in de mais willen dit niet nog een keer meemaken, zegt Johnny Brock van Neutkens. Hij denkt dat in zijn regio, Oost-Brabant en Noord-Limburg, meer dan de helft van de telers in 2007 te maken heeft gehad met de ziekte, waarvan 20 procent in ernstige mate.

De vrees dat rassen die tolerant zijn tegen de ziekte te late maisrassen zijn voor Noord-Nederland, is volgens Pioneer onterecht. Er zijn rassen die tot aan de Waddenzee geteeld kunnen worden, aldus de firma.

In Nederland wordt de tolerantie tegen de ziekte nog niet vermeld op de Aanbevelende Rassenlijst. Op zijn vroegst komt de gevoeligheid van maisrassen voor de ziekte op de Rassenlijst voor 2009. Dat wil niet zeggen dat rassen die nu op de lijst staan niet tolerant zijn tegen bladvlekkenziekte. Sommige bleken in 2007 ook goed tolerant.

Of registreer je om te kunnen reageren.