Varkenshouderij

Achtergrond 241 x bekeken 1 reactie

Strijd om reststromen houdt aan

De markt voor bijproducten zit in iets rustiger vaarwater dan in de laatste maanden van 2007. Het aanbod van sommige tarwezetmeelproducten schommelt van week tot week. Varkenshouders worden over het algemeen voldoende bevoorraad, maar ook niet meer dan dat.

Sterk gestegen grondstofprijzen leiden ertoe dat de industrie alle alternatieven uitpluist om reststromen beter te verwaarden. De zuivel zoekt het in de menselijke consumptie en verdient meer door wei te drogen dan nat af te zetten voor de varkenshouderij. Volgens marktkenners neemt de interesse om te drogen iets af dit voorjaar. Poeder is gezakt in prijs. De aardappelindustrie zet sterk in op vergisting van haar restproduct. Dat zal waarschijnlijk merkbaar worden in de tweede helft van dit jaar. Nu groeit het aanbod van aardappelproducten, omdat er dikker geschild wordt. Zodoende valt het dreigende tekort nog niet op. Maar omdat het nu niet lukt voorraden op te bouwen, kan vanaf de nieuwe oogst de schaarste extra groot worden.

Oogstjaar 2007-’08 is een soort overgangsjaar. Iedereen went aan de sterk gestegen grondstofprijzen. Daardoor zal de industrie in de toekomst weer wat ruimer gaan produceren.
Ten opzichte van eind 2007 zijn de prijzen voor de meeste producten nog een stukje gestegen. Dat hangt deels samen met de mengvoerprijs, die tot januari bleef stijgen.
De mengvoerprijs lijkt in aanloop naar de nieuwe oogst niet meer te stijgen. De meeste producten zijn nog niet volop beschikbaar, en sommige nog slecht. De grootste krapte is er wel iets vanaf. Daarom moet de komende maanden gerekend worden met gelijke prijzen.

prognose

stabiel

Eén reactie

  • no-profile-image

    ricardo

    de varkens die nu liggen moeten met deze dure grondstofprijzen afgemest worden, dit betekend niet dat er nieuw opgelegd wordt met deze dure voerprijzen {varkensprijs moet minstens 0.30 eurocent stijgen!!!!!}

Of registreer je om te kunnen reageren.