Varkenshouderij

Achtergrond 269 x bekeken 4 reacties

Sterke slachterij goed voor sector

Het lijstje met de top 10 van grootste Duitse varkensslachterijen heeft alleen zin als de beoordeling op meer punten plaatsvindt dan alleen aantallen varkens of uitbetalingscapaciteit.

Het meest opvallende punt in het overzicht van de ISN, is dat slechts drie concerns (van de tientallen Duitse slachterijen) samen de helft van alle varkens slachten.
De cijfers illustreren dat van de top 3 - Tönnies, Vion en Westfleisch - zowel de eerst- als de laatstgenoemde bovengemiddeld groeide in 2007. Ook al veranderen deze slachterijen hun concepten, willen ze alleen nog maar varkens van 95 kg geslacht-gewicht of zwaarder - de boeren blijven gewoon leveren. Ongeacht of het voer duur is en de varkensprijs laag, de stroom slachtvarkens zwelt in hoog tempo aan.

Groot moet

De macht van vleesverwerkende bedrijven, grossiers, retailers en inkoopcombinaties is enorm en groeit nog. Deze jongens vragen grote, uniforme partijen vlees van het liefst één leverancier. Als leverancier van enige importantie moet je dus in staat zijn grote volumes te leveren tegen een scherpe prijs.

Beoordeling van slachterijen

Jaarlijks komt de NVV met hulp van de Groene Belangenbehartiger met zijn prijzenonderzoek. Daarin worden afrekeningen van een groot aantal varkensboeren tot het laatste cijfer achter de komma uitgeplozen. De resultaten van dit speurwerk leiden tot een lijst van best betalende slachterijen over het afgelopen jaar.
In mijn ogen is zo’n onderzoek kul, en niets anders dan kortetermijnpolitiek. De NVV wil blijkbaar graag lijstjes maken. Dan lijkt het mij zinvoller te bepalen welke slachterij de meeste toegevoegde waarde levert. Hoe zit het met innovatie, marktverkenning en zaken als productontwikkeling? Dat lijkt mij zinvoller voor de toekomst dan geneuzel om de laatste cent.

Meer slachterijen, lagere prijs

Ik ben van mening dat als de Nederlandse slachtsector nog net zo versnipperd was als 10 jaar terug, de varkensprijs nu minimaal 5 cent per kilo geslacht-gewicht lager zou liggen. Het is dus hoog tijd de waarde van dergelijke lijstjes eens kritisch onder de loep te nemen en naar de lange termijn te kijken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boertje

  Ben het helemaal met je eens, het zou eigenlijk zo moeten zijn dat een inovatieve slachterij op denduur toch beter zou moeten gaan betalen, dat een grote slachterij met meer markt macht en kennis kunde een betere prijs zou moeten kunnen uitbetalen? Zo zou het moeten zijn, maar het blijkt dat jaar in jaar uit de NL en de Denemarkse slachterijen hier in voorop zouden moeten lopen en toch weer de slecht uitbetalende slachterijen zijn van europa, en er nog steeds veel NL en Denemarkse varkens de grens overgaan naar Duitsland. Dus hoop ik, voordat U weer een preek gaat houden over onze mooie grote breed opgezette en zeker innovatieve VION kritisch bekijkt en afvraagt waar al dat geld gebleven is wat de normale omvang boeren nooit gebeurt hebben die altijd aan de vroegere coop en later eigendom van ZLTO nooit gekregen hebben.

 • no-profile-image

  ronald

  Kees, moet je mij toch eens uitleggen waarom NL en DK met beide 1 grote slachterij NIET de hoogste prijzen in EU betalen (of beter: aan de onderkant vd markt bungelen). Waarom trekt Duitsland de kar? Terwijl Duitsland ook al exporterend is qua vlees? In Hongarije betalen de kleine slachterijen méér dan de grote. Ik vind je stelling dan ook onzin, want niet te onderbouwen.

 • no-profile-image

  Varkensboer

  Het gaat mij wel om die laatste cent, en als er boeren zijn die die cent niet willen hebben kunnen ze die naar mij overmaken

 • no-profile-image

  nadenker

  Er is geen een waarheid in deze. We leven in een concurrende wereld. Krijgt er eenbedrijf meer macht, zal die hem altijd misbruiken (onbewust of bewust) ,volgorde is belangrijk. Daar waar in bedrijven geld genoeg wordt verdient wordt het ook minder kritisch uitgegeven. Dus groot of klein, scherp houden is het motto. En neem van mij aan dat retailers echt wel uitwijken naar de kleintjes bij prijs verschillen, ze zeggen dit echter niet graag hard op.

Of registreer je om te kunnen reageren.