Varkenshouderij

Achtergrond

Russische handelspolitiek

Rusland heeft weer iets nieuws bedacht: het land gaat zelf alle export van vers vlees uit de lidstaten van de Europese Unie inspecteren en goedkeuren.

Dat betekent dat alle slachterijen, uitsnijderijen, verpakkers, koel- en vrieshuizen met Moskou als potentiële afzetmarkt, bezoek kunnen krijgen. Inspectie is geen garantie voor goedkeuring.

Natuurlijk is het Ruslands goed recht om voorzorgsmaatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat het alleen het beste vlees importeert. Er spreekt alleen weinig vertrouwen uit dat de Europeanen dit goed kunnen doen. Zeker omdat er geen enkele concrete aanleiding is het beleid zo rigoureus te wijzigen.

Het lijkt daarom een politiek besluit, op basis waarvan Moskou de import kan reguleren. Is er om handelspolitieke redenen even geen behoefte aan invoer vanuit West-Europa, dan is al snel een probleempje hier of daar gevonden bij een van de exporterende bedrijven. Daar is in het verleden vaak blijk van gegeven: de Nederlandse bloemensector kan erover meepraten, de Poolse vlees- en zuivelindustrie eveneens.

Rusland is geen mega-exportmarkt voor Nederland op het gebied van vers vlees. Anderzijds kan 1,8 procent van de exportwaarde over 2007 wel de slagroom op het toetje zijn. Dat toefje wordt door de extra inspectie ook nog eens duurder, want de kosten worden doorberekend. De afzet krijgt zo weer eens een tik, zonder reden.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.