Varkenshouderij

Achtergrond 171 x bekeken

Nog een plus voor varkens

Na een prijsverhoging van een stuiver deze week doen de Duitse slachterijen er komende week 4 cent per kg geslacht-gewicht bij. De roepprijs van Vion Duitsland komt uit op €1,41 per kg geslacht-gewicht en ligt nu 9 cent hoger dan vorig jaar februari. De prijsstijging heeft alles te maken met het krappe aanbod varkens in Duitsland. Dat wordt vergroot doordat de toestroom van Deense varkens afneemt. De slachterijen van Danish Crown die vorig jaar door brand verwoest waren, zijn weer volop in bedrijf.
Naast Duitsland zijn er momenteel nauwelijks lucratieve bestemmingen voor Nederlandse slachtvarkens in Europa. Zelfs niet voor vettere dieren die doorgaans naar Hongarije en Polen gaan. In beide landen bungelt de prijs ver onder het Duitse niveau.
Aan de verkoopzijde hebben slachterijen nog het nodige werk te doen. De onderdelenmutaties geven eind deze week een plus op het varkenskarkas van 3 cent per kg terwijl de inkoopprijs 4 cent stijgt. De marge van de slachterijen neemt dus nog verder af. In Duitsland wordt niet meer geslacht dan noodzakelijk. Het vleesaanbod neemt daarom af. Het is niet onwaarschijnlijk dat de verkoopprijs van de slachterijen in de loop van de week alsnog bijtrekt.

prognose

4 cent erbij

Of registreer je om te kunnen reageren.