Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Niet moeilijk doen over salaris

Op haar jongerendag moest Campina even wennen aan de zeer interactieve opzet.

Wat schutterden Campina-voorzitter Kees Wantenaar en directieleden vorige week toen het op de Campina Jongerendag over de directiesalarissen ging. Wantenaar zei zo niet in zijn hoofd te hebben wat de Campina-directie verdient, managing director Wouter de Bruijn kwam niet verder dan een flauw grapje over ‘verdienen’ en ‘krijgen’. Wantenaar en De Bruijn hadden opener kunnen zijn. Het was koudwatervrees die ze weerhield dat te zijn.

De spanning was direct van het onderwerp geweest als er een antwoord was gekomen. Op 20 december vorig jaar vroeg Paul Witteman op de televisie naar het jaarsalaris van zijn gast, directeur Ben Verwaayen van British Telecom. Zonder aarzelen noemde die een bedrag van £3 miljoen, iets meer dan €4 miljoen. Niks geen verwijzing naar jaarverslagen enzo. Wat van de uitzending vooral is blijven hangen is de ontwapenende openheid. De €4 miljoen heb ik voor dit stukje nog even moeten opzoeken.

De meeste jonge boeren doen niet moeilijk over de directiesalarissen. Ondernemer als ze zijn vinden ze dat een goede directeur niet gauw te duur is. Wantenaar had ook opener moeten zijn. Temeer omdat de jonge boeren waren uitgenodigd met wervende kreten als: ‘Jij bepaalt de inhoud’, ’ en ‘Alles mag gevraagd worden’. Nu blijft rond het onschuldige onderwerp van directiebeloning iets geheimzinnigs hangen. Een wat on-Nederlandser reactie was beter geweest.

Voor het overige was het een goede en zeer interactieve jongerendag. In plaats van dat de gebruikelijke vier deskundigen een verhaal opdreunden, konden ze nu alleen bevraagd worden door de coöperatiejongeren. Wie na afloop nog meende dat hij zijn vraag of verhaal niet kwijt kon, heeft het aan zichzelf te danken.

Het is een aanpak die afstanden verkleint, het wij-gevoel vergroot en dus navolging verdient. Zeker met de komst van de grote coöperatie Friesland Campina.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Harry Wipstat

    Hoe veel verdient een chef-redacteur bij Boerderij eigenlijk?

Of registreer je om te kunnen reageren.