Varkenshouderij

Achtergrond

Max Havelaar

Het keurmerk staat garant voor fatsoenlijke handelsvoorwaarden, waaronder een eerlijke prijs. Dat moeten wij ook hebben!

Na IKB, Q&S, Milieukeur, Welfare, biologisch en wat niet meer, wordt het tijd om ook het Max Havelaar-keurmerk binnen te halen voor de varkenshouderij. Bij Max Havelaar betekent het keurmerk dat het product gekocht wordt van boerenbedrijven tegen fatsoenlijke handelsvoorwaarden, waaronder een eerlijke prijs. Dit laatste haal ik gewoon van de website van dit keurmerk.

Principiële vraag

Kijk ik naar de websites van verschillende bedrijven om de boer heen, dan kom ik de fraaiste termen tegen. Bedrijven hebben een ‘mission statement’, een ‘code of conduct’, ethische eisen, maatschappelijke verantwoordelijkheid en storten termen als duurzaamheid, fair trade en goed gedrag te kust en te keur over ons uit. Is dit te rijmen met producten inkopen onder de kostprijs? Een principiële vraag, waar elke zichzelf respecterende organisatie zich over zou moeten uitspreken. Niet alleen de afnemers, maar ook de leveranciers in de keten.

Varkenscyclus

Nou koesteren veel varkenshouders de bekende varkenscyclus. Hopen dat er in slechte tijden zoveel collega’s omrollen, dat je er zelf weer beter uitkomt. Dit gemiddeld tien keer in je carrière. Het is volkssport nummer 1 in varkensland. Grote bedrijven denken dat kleine niet mee kunnen in de strijd om de schaalvergroting. Kleine bedrijven denken dat grote overgefinancierd zijn en daarom failliet gaan. Gekscherend zeg ik wel eens dat ik vermoed dat er maar twee varkensbedrijven overblijven, benieuwd wie die andere is. Dit om ludiek aan te geven dat we er kennelijk vrede mee hebben dat we strijden tot de laatste varkenshouder het licht uit doet.

Schaalvergroting

Wanneer door alle partijen gezamenlijk uitgesproken wordt dat er niet meer in zit, moeten we ook consequent zijn. Onherroepelijk kiezen voor enkel schaalvergroting is dan de weg. Overheden die de weg dicht timmeren voor bijvoorbeeld goedkopere importen van (gemanipuleerde) grondstoffen en zware milieu- en dierenwelzijnsregels invoeren, dienen dan ook volop ruimte te geven aan grote bedrijven. Met gemiddelde marges van slechts enkele centen per kilo vlees telt enkel de macht van de omzet.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.