Varkenshouderij

Achtergrond

Gedwongen sex – the day after

Ruim 60 dagen geleden schreef ik deel 1 van ‘gedwongen sex’.

In een vorige weblog beschreef ik de paringsrituelen van onze prachtige Visla, een Hongaarse jachthond. Zoals een echte jachthond betaamt, ging zij op jacht naar mannen, véél mannen... Mira ging gedurende drie opeenvolgende dagen op bezoek bij 3 verschillende kerels. Het waren uiteindelijk Tarzan én Junior die wel te porren waren voor een niet alledaags verzetje. De gevolgen van een dergelijk verzetje noemt men wel “The Day After”... Een hond draagt ongeveer 63 dagen. Dus afgelopen zaterdagnacht was het bingo.

Dagelijks temperaturen

De dierenarts had ons geadviseerd om dagelijks op hetzelfde tijdstip de temperatuur te meten, want maximaal 24 uur vóór het werpen daalt de temperatuur 1 graad. En jawel, op zaterdagmiddag was haar temperatuur 1 graad lager. Dit ging gepaard met onrustig liggen en opstaan, en ook nestgedrag. De geboorte van het eerste jong duurde lang en kostte veel moeite. Nadat de eerste eruit floepte, kwamen nummer twee en drie ook snel. Nummer twee zat in de vliezen, dus die had geluk dat we even kwamen controleren. Er werden zeven mooie, krachtige puppies geboren: vier teefjes en drie reutjes. De eerste werd geboren op zaterdagavond 19.00 uur, de zevende op zondagochtend 06.30 uur.

Drie nakomers

Toen de dierenarts bij ons kwam, op maandagochtend 10.00 uur, vertelde hij dat er nog iets in de hond zat... of nageboorte of nog een puppie. Hij spoot met oxytocine, en wie schetste onze grote verbazing... er ploepten nog drie puppies uit! En allemaal levend, twee grote en een kleintje. Die laatste gaat het niet redden, maar die andere twee zijn goed. En maar liefst 27 uur ná de geboorte van de ‘laatste’ puppie.

Vader onbekend

We weten niet wie de vader is van de puppies... Tarzan of Junior of een mix? Het toeval wil dat de eigenaren van Junior eigenlijk wel van hem af wilden. Dus loopt Junior tegenwoordig bij ons op het varkensbedrijf. En daar zijn de jongen ook geboren, dus kan hij zijn vaderrol vervullen. Nou is de dierenwereld redelijk simplistisch... Junior doet alsof er niets aan de hand is en kijkt nergens naar om. Nou nergens... zijn voerbak vindt hij wel redelijk interessant.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.