Varkenshouderij

Achtergrond 268 x bekeken 1 reactie

Egészségedre!

In mei 2007 hebben we investeringssubsidie aangevraagd voor onze drie varkensmesterijen. Deze week kregen we de brief dat de bijdragen zijn toegekend. Mooi man!

Omdat de Hongaarse varkenshouderij mijlenver achterloopt op de westerse landen, heeft Hongarije van de Europese Unie de toestemming gekregen om zijn varkenshouderij te moderniseren. Zo moet er fors in het milieu worden geïnvesteerd. De meeste Hongaarse varkensbedrijven hebben niet voldoende mestopslag voor 6 maanden, én de bestaande mestopslag is dikwijls een gat in de grond (mestvijver).

Hongarije mag milieu-investeringen stimuleren met een bijdrage van 75 procent. Mestsilo’s, mestkelders onder de stal inclusief mestriolering, en betonroosters zijn enkele voorbeelden van investeringen die voor de 75 procent bijdrage in aanmerking komen. Alles wat met technologie te maken heeft (ventilatie, voersystemen, hokken, enzovoort) krijgt een bijdrage van 40 procent.

Beestachtig ondergewaardeerd

Een gierton valt ook onder de 75 procentsregeling. We willen er graag een van 20 kuub met bouwlandinjector aanschaffen. Deze dingen hebben tegenwoordig een levertijd van 4-5 maanden. De gierton komt dus te laat om in april de in te poten mais te voorzien van een ‘beestachtig grof ondergewaardeerd product’: drijfmest. Het is ronduit bizar dat Nederlandse akkerbouwers tussen de € 5 tot € 15 per kuub toe krijgen voor een dergelijk topproduct. Daar verbaas ik me elke keer weer over. En de kunstmest is knetter-, knetterduur. Complete idioterie!

Negatieve gevolgen door traagheid

De enorme traagheid van het Hongaarse ministerie van landbouw kan wellicht negatieve gevolgen hebben voor de geplande investeringen in de varkenshouderij. Immers als men in 2007 de subsidies had toegekend, had men kunnen volstaan met de jaarcijfers van 2006. Nu willen de banken de jaarcijfers 2007 zien en die zijn negatief. Ik vraag me af wat die op 500 procent zekerheid spelende Hongaarse banken gaan doen... En we moeten een ‘tender’ uitschrijven, maar daarover meer in een volgende weblog.

Veel, vlug en vaak

Ik pak vanavond een borreltje. Overigens, ervaring leert dat als het promillage in het bloed hoog genoeg is, je de titel van deze weblog vlekkeloos uitspreekt: EGÉSZSÉGEDRE!! Probeert u het ook eens. Zet uw vrouw (of vriendin, of allebei) op uw knie, steek een dikke sigaar op, drink volgens de filosofie VVV (veel, vlug, vaak) en u spreekt vloeiend Hongaars. Proost!

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Kees

  Hallo Hallo ,


  Ik weet er nog een ongelooflijkere betere !
  Volgende week staan de varkens 500 ft (goed voor de Nederlandse biggetjes)
  De melk 100 ft ( goed voor nieuwe koetjes en kalfjes)en de koebeestjes 800 ft ( slecht voor MC donnalds).

Of registreer je om te kunnen reageren.