Varkenshouderij

Achtergrond 509 x bekeken

Drachtmanagement

Aan de drachtperiode, een belangrijke fase in de cyclus van de zeug, wordt weinig aandacht besteed. Een mooie dracht zorgt voor grote worpen.

Agrifirm behandelde afgelopen week voor 35 varkenshouders het onderwerp drachtmanagement in onze Varkens-Showroom. Jan Engberts beet het spits af en Patricia Beckers verzorgde de inleiding. Hierbij wist zij gebruik te maken van tal van onderzoeksgegevens. Door deze in chronologische volgorde te behandelen, ontstond er naast herkenning ook veel duidelijkheid.

Grote verschillen in aanpak drachtperiode

Geen grotere verschillen tussen varkenshouders als in aanpak van de drachtperiode. Talrijk zijn de huisvestingsmethoden, voerstrategieën en omgangsvormen voor jonge gelten. Bij elke toepassing een eigen verhaal. Wat dat betreft is het goed dat er gefundeerd onderzoek is. Jammer genoeg zijn de uitslagen van onderzoeken ook wel eens tegengesteld aan elkaar. Varkenshouders kiezen dan al snel op gevoel. Dit maakt het vak ook weer bijzonder.

Opsluiten of de groep in

Neem het 4 weken na dekken opsluiten van zeugen. Agrifirm haalt onderzoekcijfers aan die juist benadrukken dat het beter is om gelijk na dekken de zeugen in de groep te doen. Hierbij past de kanttekening dat de varkenshouder een vakman moet zijn. Door een goede structuur en het op de juiste wijze adapteren van gelten is groepshuisvesting vanaf de vroege dracht goed te doen. Het leidt dus zelfs tot betere resultaten.

Nuanceverschillen

Boxen met uitloop geven de beste resultaten volgens onderzoek. Het blijkt echter een telefonische enquête. Het staat hierbij niet vast of het echt boxen met uitloop zijn of dat het boxen zonder uitloop zijn. Zelfs een hoge ambtenaar op LNV wist deze nuance onlangs in de Varkens-Showroom te benadrukken. Oppassen geblazen dus voor degenen die trots verkondigen dat ze hun zeugen lekker geen vrijheid gunnen. Het boemerangeffect kan groot zijn. Onbeperkt voeren heeft afgedaan, beperkt voeren op grote droogvoerbakken ook. De meeste systemen zijn eruit gegooid. Individueel voeren gaat het maken, tenminste als we het genetisch potentieel van de huidige zeug ten volle willen benutten.

Belangrijke periode

Al lijkt de drachtperiode een tijd van weinig werk en weinig aandacht, het is een belangrijke. De basis wordt gelegd voor de volgende worp(en). Een mooie dracht in de juiste omgeving, met het juiste voer leidt tot goede resultaten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.