Varkenshouderij

Achtergrond 7 reacties

Criminele organisaties

Volgens mij voldoen slachterijen en supermarktketens aan de definitie ‘criminele organisatie’.

Op internetencyclopedie Wikipedia staat een definitie van criminele organisaties (CO). Deze is opgesteld door de Raad van Europa en de Europese Unie. Er is sprake van een CO mits voldaan wordt aan minimaal de volgende vier punten:


 1. samenwerking van twee of meer personen

 2. die plaatsvindt over een langere periode

 3. om ernstige misdaden te plegen

 4. met als doel macht en geldelijk gewin

Het feit dat de grote machtige slachterijen Europa-wijd het al ruim een halfjaar niet voor elkaar (willen) krijgen om varkenshouders een kostprijsdekkende vergoeding voor hun varkens te geven, voldoet aan punt 1 t/m 3. Dit alles is ingegeven door punt 4, het jaarlijks veiligstellen én verhogen van hun winstmarges.

Producent afgescheept met fooi

Op dit moment kan ik geen goede reden bedenken wáárom het de grote slachterijen maar niet wil lukken om een hogere verkoopprijs bij de supermarktketens te bedingen. Als reden wordt altijd het vraag-en-aanbodverhaaltje tevoorschijn getoverd, maar dat gaat er bij mij niet meer in. Immers, de prijs is al ruim een halfjaar onder de kostprijs. En de slachterijen hebben heus géén vaste prijzen met de supermarktketens voor dergelijke lange termijnen. Daarentegen publiceren de slachterijen en supermarkketens doodleuk elk jaar renderende financiële cijfers, terwijl de primaire producent er vanaf komt met een (negatieve) fooi. Elke gezonde bedrijfstak probeert minimaal 10 procent rendement op het ingelegde geld te verkrijgen, de varkenshouder haalt een langjarig gemiddelde van hooguit een paar schamele procenten. Vion, Tönnies, Danske Slagterier, TESCO, Albert Heijn, ze persen doodleuk de producent af. En dat mogen ze blijven doen, jaar in jaar uit.

Prijsafspraken

Ik hoop van harte dat het de leveranciers van Danske Slagterier en de leden van NVV gaat lukken om marktpower te vergaren. Verder zou het leuk zijn als de Europese MededingsAutoriteit eens gedegen onderzoek gaat doen naar prijsafspraken van slachterijen en supermarkten. Immers, waarom publiceren twee grote concurrenten (Vion en Tönnies) wekelijks dezelfde verlaging of verhoging? Of zijn het de inkopers van de supermarktketens die prijsafspraken maken? Al die supermarkten blijven immers maar met vlees stunten.

Varkenshouder wordt opgevreten

Kent u die reclame van Generali, waarbij een man wordt beschermd door een groepje leeuwen? Dát hebben wij varkenshouders ook nodig. De man is dan de varkenshouder, en de leeuwen zouden de slachterijen moeten zijn (want wíj zijn hun broodwinning). Echter, in ons reclamespotje wordt de man opgevreten door de leeuw.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Wanneer gaan varkenshouders nou eens begrijpen dat de verkoopprijs in de supermarkt niks te maken heeft met de inkoopprijs/verkoopprijs van de slachterijen.
  Varkenshouders zijn hun eigen concurrent, dat is hun grootste probleem

 • no-profile-image

  frans

  Beste Jan
  In een land waar in 13 jaar het volledige marketgebeuren is geevolueerd van kleine buurtwinkeltjes naar giga shoppings en winkelketenen met daartegenoverstaand een groeiende inflatie en dalende koopkracht ziet men wat men in meedere West Europese landen niet ziet .
  nl . Het bombastisch trionf en verbruikers-marktbeheersende overmacht van supermarktketens waarvan de meeste zelfs in Nederland niet aanwezig zijn ( Cora - Auchan - Tesco .. .)
  De basis :
  Dergelijke gigaplatforms 7d/7d geopend waarvan eentje 24/24 daarbovenop waren reeds heilig verklaard door de regering nog voor ze open gingen .
  Ringwegen - kmo zones allen voorafgaandelijk ingekleurd door een regering die zich voorafgaandelijk eigenaar had gemaakt van de meest strategische lokaties .
  En diegene waarvan je rijk word werk je niet tegen !
  Nergens in Europa heb je op iedere uitrit van een ringweg rondom de hoofdstad een Auchan(en al zen franse vriendjes erbij) ingatlanspeculatie kan je dat noemen ( ingatlan= hongaars voor immobillien).
  Zo staan er reeds supermarkten te pronken in een god vergeten landweg tussen de mais om reden de aanleg van de ringweg trager loopt dan verwacht
  Steeds meer en meer stemmen gaan op binnen politici dat het zo niet verder kan (Het woord prijafspraken kent men blijkbaar ook al in Hongarije) maar onder druk van een kernregering word alles (zoals zoveel meer)met sensur de kop ingedrukt .
  Dergelijke mafiozoketenen zorgens er zelfs voor dat een gehele Hongaarse economie ontwricht word ! Niets voor niets staat niemand te springen om de fakel over te nemen van het huidige dictatoriaal regime .
  Wat wil je Hongarije een land zo goed als verkracht door omringende buurllanden met een Euro in de broekzak . Een verbruikersmarkt die zo goed als 85% op import (in Euromunt) staat met daarbovenop en stijgende inflatie (Europa wil 3.2% Hongarije geraakt niet meer onder de 7%) Lonen stijgen nihiel , en wat ze stijgen word via extra belastingsdruk dubbel afgenomen .
  Om reden de Hongaarse verbruikersmarkt steenvast gekoppeld was aan vraag en aanbod , was het al snel duidelijk dat dit niet kon gevolgd worden wil men zen gigainvestment snel terug verdienen .
  Laat ons even terug gaan : Geen Europa -Geen ketenen , en zelfde aantal varkens als vandaag in Hongarije = Prijs meer dan 2 euro /kg .
  (Vroeger beschermde men zen landbouwprijzen door import aan banden te leggen .)
  Als ketenen van deze locale marktsituatie moeten leven dan loopt het niet .
  Dergelijke ketenen laten zich rijkelijk bevoorraden via import . Hongaarse slachthuizen kunnen niet opboxen tegen de grote zoals vernoemd in dit artikel en vallen daarmee uit de boot .
  Nefast het einde betkend dit voor de Hongaarse varkenspopulatie .
  Dergelijke ketenen laten zich voor het prijsje bevoorraden , als slachthuizen geen afspraken kunnen maken van wie aanklopt bij wie overleven ze het ook niet .
  Dat resulteerd dat slachthuizen met dergelijke strategien nog resultaten boeken naar aanleiding van een omzetverhoging ( Lever eens vanuit duitsland diegevroren rundsvlees aan Hongarije ( bed. Vion) )
  Vroeger had men dergelijke importstromingen niet .
  Dat Slachthuizen nu perséé geld verdienenen op de kap van de boeren lijkt mij te hard gemaakt .
  Supermarkten voeren de prijzen op .
  Van goedkope prijzen (om reden goedekope marktprijzen aan boer) is hier al lang geen sprake meer .
  Die ene slager die meeevolueerde met de prijzen in zen frigotoog is er ook al lang van tussen.
  In Hongarije duurde het 11 jaar .
  IN ROEMENIE !
  Daar zien we wat men kan het fatale schot noemen voor de Europese varkenshouderij !
  in zowat dertien maanden zullen gigaketenen dat bereiken waar ze in Hongarije 11 jaar hebben aangewerkt !
  De Roemeese varkenshouderij daalt even snel als in Hongarije .
  Dat zal die ketenen een slagroomtaart wezen!
  Smithfield bouwt nieuwe zeugen en mest bedrijven voor een totaal van meer dan 20000 zeugen ( de geur zal tot in Hongarije komen , het vlees nog verder) .
  Als je weet dat de ketenen en de Roemeense agroindustrie gek zijn op een samenwerking met Smitfield dan weet je wel hoe laat het is.
  De Gehele Europese vleeseconomie zal door deze samenwerkingsstructuur gedomineerd worden.
  Ik vrees dat giganten (zoals vernoemd in het artikel) het dan ook nog wel eens lastig gaan krijgen.
  Europa is groter dan het varkens-aanvoerteritorium van Vion , Tönies en de anderen .
  En wat kan ,NEEN > KON men daar aan doen ( reactie op artikel)
  Dergelijke ketenen moest men van in het beginne opgelegd hebben dat 80% van hun aanbod van Hongaarse makelijk moest zijn (zoals vroeger) dat zou teweeg gebracht hebben :
  Steun aan landelijk economie
  - inplanting productieeenheden grote merken
  - extra werkgelegendheid
  - extra gezonde belastingsinkomsten
  - heropleving van de welvaart

  De vraag is of dan nog dergelijke ketenen intresse zouden hebben in dit land !
 • no-profile-image

  een wakker dier

  Ha die ronald* toch, doe eens wat aan zelfreflectie ventje.
  De 4 voorwaarden die jij aanhaalt ....zijn ALLE 4 op jou van toepassing.
  En op jouw partners in het kwaad natuurlijk.
  Ik kan nog wel meer regels geven die op jou en het leed dat bioindustrie heet, van toepassing zijn.
  Toch zal ik het wat netter houden dan ronald, die in het land met weinig regels, volop bezig is met het binnenharken van zoveel mogelijk pegels.
  Ottenooie wat is die vent een hypocriet.
  Geen crimineel?
  Okee dan zeg ik, nee dat net ff niet.
  Maar het scheelt niet veel!

  *: namen van mensen die ik niet respecteer geef ik zonder hoofdletter weer.
  (dus geen typefoutje)

 • no-profile-image

  ricardo

  DE STELLING LUIDE SLACHTERIJEN EN SUPERMARKTEN ZIJN CRIMINELE ORGANISTIES. IK DACHT DAT DIE VERBODEN WAREN DOOR ONS POLITIEKE SYSTEEM ,OF MOET JE HET NOG BREDER ZIEN!!!!!!!

 • no-profile-image

  w Geverink

  Beste Ronald.Hier in Canada haald een gemiddelde supermarkt met 10% van het vloeroppervlak 60% van de winst binnen. Juist , de vlees afdeling. Tjonge wat zijn we trots dat we de grootste varkensvlees exporteur ter wereld zijn. Maar wat heeft het van nut de wereld te voorzien van vlees terwijl je als producent de enige bent die er geen droog brood aan verdiend. Erger nog is dat je je eigen vermogen opvreet terwijl de anderen in de keten mega winsten draaien. Het probleem is dat de varkenshouderij wereldwijd continu teveel produceerd. Alle product wordt wel opgegeten , dat is niet het probleem. Maar als we als producent een serieus bod willen krijgen van een slachterij moet de varkensstapel naar mijn mening minimaal 5% krimpen. Volle haken in de slachterijen zijn te gegarandeerd.De pluimvee en melkveehouderij hier in Canada is daartegen beter geregeld. Er is geen import of export. Productie rechten zijn duur maar in ieder geval staat er een inkomen tegenover en daar gaat het toch uiteindelijk om. Mischien moeten we met de varkenshouderij maar de zelfde kant uit.

 • no-profile-image

  den stek

  Ricardo !

  Zouden we het woord handelaren daar ook niet eens moeten bijplaatsen om reden : ,, slipdragers van de genoemde stelling''

 • no-profile-image

  Jan

  Het blijkt steeds maar weer: De gemiddelde boer produceert genoeg voedsel om honderden mensen te voeden maar verdient er amper genoeg aan om zijn eigen eten te kopen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.