Varkenshouderij

Achtergrond 153 x bekeken 1 reactie

Biggenmarkt toont iets herstel

Ondanks dat alle biggennotering deze week ongewijzigd bleven, loopt de markt iets minder stroef. Geleverd exportplaats brachten biggen maximaal €24,50 per stuk op, 50 cent meer dan in week 4. Dat is €4,50 boven de beursprijs maar dan moeten de kosten van ongeveer €1,50 er nog af.
Het prijsverschil met begin februari 2007 is enorm. De beursnotering staat €18 per big lager dan een jaar eerder. De biggenmarkt is volledig van slag. In de periode dat de export traditioneel volop op gang komt, wil het dit jaar totaal niet. Vanuit Oost-Europa is de vraag marginaal en Spaanse mesters wachten ook nog even af. Volgens voorlopige PVE-cijfers blijft de biggenexport wekelijks zo’n 10.000 dieren achter bij vorig jaar terwijl het aanbod niet kleiner is.
Langzamerhand komt er, al is het uiterst traag toch een kleine omslag. Het gaat steeds dichter naar het voorjaar en exporteurs vermoeden dat de vraag naar grote koppels biggen voor de Spaanse en Oost-Europese markt op gang komt. Als de varkensprijs niet zakt, zal dat voor de verschillende commissies reden zijn de biggennoteringen een euro te verhogen. Dat is dan vooral een psychologische stap om de afzet stimuleren, zodat kopers het idee krijgen dat de prijs wel eens verder kan oplopen.

prognose

gelijk tot iets hoger

Eén reactie

  • no-profile-image

    ronald

    Prijs Hongarije helaas vandaag 3 eurocent eraf...... Motivatie tot opleggen biggen zal niet toenemen

Of registreer je om te kunnen reageren.