Varkenshouderij

Achtergrond 430 x bekeken

Bex voor geld en meer inzicht

Het systeem van bedrijfsspecifieke excretie is nuttig voor alle melkveehouders.

Vorige week is weer veel mest uitgereden. Het is alleen de vraag of de drijfmest niet te vroeg op het gras is gegaan. Of eigenlijk geen vraag: bemestingsdeskundigen vertellen dat het voor de stikstofbenutting beter is om tot zeker 1 maart te wachten met uitrijden. Ze voegen er direct aan toe dat drijfmest na half juli al helemaal stikstofverspilling is.

Voor een goede benutting moet gras volop groeien. Als het tussen nu en dat moment gaat regenen, verdwijnt stikstof. Voor goede grasgroei moet dan meer kunstmest op het bedrijf worden aangevoerd. Simpel.

Maar de deskundigen zadelen boeren met een probleem op. Eerst is de kelder te klein om van augustus tot maart de mest in op te slaan. Verder is er het dilemma van óf vroeg bemesten en het risico op uitspoeling lopen, óf wachten en het risico lopen dat je na regen een tijd niet meer het land op kunt. Dan wordt het te laat. ‘Het kan er maar opliggen’, zegt dus de pragmatische boer en hij bemest zodra het mag.
Voor de langere termijn zijn er toch redenen om op het gebied van mineralenstromen en -benutting wel te gaan fijnslijpen. Wie zorgvuldiger met drijfmest omgaat, hoeft minder dure kunstmest te kopen en minder drijfmest af te voeren. De boer bepaalt of de benutting van stikstof 30, 60 of zelfs 75 procent is. Wie nu zorgvuldig rekent, bereidt zich voor op de aangescherpte regels van de komende jaren. Oefening baart kunst.

Ook vanuit een minder individueel perspectief is er voordeel. Met het oog op de gewenste verlenging van de derogatie volgend jaar door Brussel is het goed dat de Nederlandse melkveehouderij aan alle kanten uitstraalt serieus met mineralen bezig te zijn.
In 2007 werkte eenderde van de boeren met Bedrijfsspecifieke Excretie (Bex). Veel meer bedrijven moeten dat doen: intensieve bedrijven met veel mais omdat ze er meteen duizenden euro’s mee verdienen, alle andere bedrijven omdat het systeem veel inzicht geeft.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.