Varkenshouderij

Achtergrond 182 x bekeken 7 reacties

Al jong veel te dik

Een op de zeven kinderen tot vier jaar is al te zwaar. In hun gezinnen wordt relatief vaak niet ontbeten en wordt gezoete melkdrank als een vervanger van melk gezien.

Dat stellen onderzoekers vast in de zaterdag verschenen editie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ze vinden dat ouders er beter op moeten letten dat hun kinderen meer buiten spelen en bewegen en minder tv-kijken en computeren.

Uit het onderzoek, dat onder leiding stond van universitair docente en jeugdarts Magda Boere-Boonekamp, blijkt dat een op de vijf ouderparen naar eigen zeggen te weinig tijd heeft om met hun kind naar buiten te gaan. 10 Procent van de peuters heeft een televisie op de eigen kamer en 22 procent bepaalt zelf het televisiegedrag.

Vooral in gezinnen met niet-westerse moeders, laagopgeleide moeders en moeders met een uitkering kwam risicogedrag vaak voor.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  het moet allemaal lekker en zoet zijn,en vaak naar mac donalds,en veel voor de televisie of de computer

 • no-profile-image

  gertjan

  Beste Boerin uit twente, ja je heb gelijk de goedkoopste producten zijn ook niet de gezondste maar als je een beetje rond kijkt in de winkel ben ik er van overtuigt (en ik doe het zelf ook) dat je best een goede kan neer zetten voor niet al te veel geld. En melk is gewoon melk en die is in de winkel nog steeds niet duur! Maar dan moet je ook niet van die gezoete melkproducten willen kopen. En brood is wel duurder geworden maar er is nog steeds volkoren brood te vinden van 1,35. En wat sporten betreft zijn er voldoende sporten te bedenken waarbij je geen contributie hoeft te betalen. Maar waar ik me vooral aan erger is dat ze mensen zo snel klagen dat ze het "zo slecht hebben"! En dat je soms de tering naar de nering moet kunnen zetten (dus als het minder gaat financieel dus, dat je het minder uitgeeft). Maar we wijken een beetje af van het artikel. Feit blijft dat we meer tijd moeten besteden aan onze kinderen!

 • no-profile-image

  Boerin

  Goedemorgen Gertjan,
  Dat laatste ben ik het helemaal mee eens, je kunt nooit genoeg tijd en aandacht aan je kinderen geven, opvoeden kun je maar één keer doen, dus moet het goed gebeuren.

 • no-profile-image

  gertjan

  Linda, armoede zal er in nederland vast ook wel zijn maar de mensen moeten ook de juiste prioriteiten stellen met wat ze willen kopen van hun uitkering (of schamele loontje). Maar als je naar de programma's kijkt op televisie dan komen ze wel eens in die "kansarme" gezinnen en daar staat wel een TV en een PC met de daarbij horende abonnementen! En ja zonder auto kunnen ze natuurlijk ook niet! Daarnaast vind ik het een slecht plan om het voedsel te laten reguleren door de overheid (doen ze al bij de tarwe).
  En als je de seisoensgroenten koopt of uit de vriezer dan is een maaltijd echt niet zo duur hoor! Dan kan je makkelijk een maaltijd van nog geen €5,-- voor 4 man op tafel zetten.

 • no-profile-image

  Linda

  Het hoeft niet zo te zijn dat ouders met een bijstand uitkering of van buitenlandse afkomst geen verantwoording zouden kennen om hun kinderen naar buiten te sturen, dan wel een verantwoorde maaltijd voor te zetten.
  Het standaard cliche dat zulke mensen dom en onopgeleid zijn moet de wereld uit.
  Soms kan het ook zo zijn dat het er te gevaarlijk is in hun woonwijk.
  Een verantwoorde maaltijd kost geld.
  Er is zoveel armoede dat dit zelfs al niet meer mogelijk is, word het dan geen tijd dat Nederland daar wat aan gaat helpen doen een ontbijtprogramma op school bijvoorbeeld, moeders die thuis zitten zouden hier een mooie hulp bij kunnen zijn.
  De prijzen in de supermarkten moeten meer beheerst worden en gezonde producten zijn veel te duur in verhouding met wat men te besteden heeft.
  Subsidies zijn in orde maar als je in de wirwar van regels niet meer weet wat je moet aanvragen en waar, word de doelgroep nog niet bereikt, bovendien is er vanuit sommige instanties erg veel ontmoedigingsbeleid, zodat mensen die geen vechtersmentaliteit hebben het al heel gauw voor gezien houden laat maar ik snap het toch niet.

 • no-profile-image

  eigen schuld

  ze vreten tegenwoordog toch allen maar patat

 • no-profile-image

  Boerin

  Beste Gertjan,
  Ik was geneigd om je gelijk te geven, maar toen ik er wat langer over nadacht, kwam ik tot de conclusie dat er meer speelt als alleen die warme maaltijd. Natuurlijk kan een warme maaltijd voor 4 personen voor 5 euro. Maar een goede verse "magere" maaltijd voor 5 euro, nou dat betwijfel ik. Goedkoop zijn de vette vleessoorten, fabrieksbrood, niet magere kaas en vleeswaren, massagroenten zoals kool e.d., Dit zijn niet bij voorkeur de artikelen die te gebruiken zijn in een vermageringsdieet. Als we het hebben over magere producten, dan betaal je ook de marketing eromheen, 30+ kaas is duurder dan gewoon, Ham is duurder dan boterhamworst, goede stevige volkorenboterhammen zijn duurder dan het eurotopperbrood, rookworst is goedkoper dan mager rundvlees. En dan kom je met je 5 euro niet ver.
  Dan komt ook nog eens het punt dat je meer moet bewegen, en welke sport je ook doet, alles maar dan ook alles kost geld. en eenmalig geld voor een incidenteel ding kan misschien nog wel, maar een jaarcontributie bij een vereniging, sportkleding, vervoer overal naar toe e.d. er gaat niets meer voor niets. Ik kan Linda niet helemaal ongelijk geven. Wij moeten rondkomen van een modaal loon, hebben 4 kinderen die gelukkig graag en veel sporten, goed eten, maar dat alles kost klauwen vol geld, en dan zijn we Modaal, laat staan als het moet van een minimuminkomen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.