Varkenshouderij

Achtergrond 213 x bekeken 1 reactie

Weer klepkeuring bij exportverzamelplaatsen

De volledige klepkeuring is vanaf aanstaande maandag weer verplicht bij exportverzamelplaatsen.

Minister Gerda Verburg heef hiertoe besloten, omdat het kwaliteitssysteem van de sector niet voldoet aan de Europese transportrichtlijn.
Dat heeft het ministerie van LNV zojuist bekendgemaakt.

Bureau Ernst & Young heeft zowel het systeem voor exportverzamelplaatsen, NBW-Q, als dat voor de export vanaf de boerderij, Dierwaardig Vervoer, beoordeeld. Beide systemen lieten gebreken zien. Maar in het geval van Dierwaardig Vervoer zijn deze snel te verhelpen; voor NBW-Q is dat niet het geval. De verplichte klepkeuring blijft van kracht totdat de gebreken van NBW-Q zijn verholpen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Toon Wassenberg

    Indien dit bericht van LNV zou suggereren dat er iets mis is met de behandeling van dieren op de verzamelcentra, dan wijzen wij er op dat voor die veronderstelling geen enkele grond is. Het systeem NBW-Q is door het ministerie een half jaar geleden goedgekeurd en daarna in werking gesteld. Enkele weken geleden heeft het ministerie laten weten dat er enkele procedurele wijzigingen gewenst werden op basis van de (6 weken na de start) georgaiseerde evaluatie van Ernst & Young. Van de stichting NBW-Q hebben wij als deelnemers bericht ontvangen dat het bestuur van deze stichting in goed overleg met het ministerie deze wijzigingen voorbereidt, en dat afgelopen maandag de laatste correcties zijn verzonden. Er is dan ook geen soprake van meningsverschillen over de inhoud van de regeling.
    Ons verbaast het dat men nu zijn toevlucht neemt tot een strafmaatregel, de klepkeuring, een maatregel die zoals bekend uit controle-oogpunt geen toegevoegde waarde heeft, maar slechts een enorme hoeveelheid bureaucratische rompslomp met zich meebrengt . Toegevoegde kosten, zonder toegevoegde waarde. Wij hopen dat men snel terugkomt van dit dure en ons inziens onnodige dwaalspoor. Dan is er ook gelegenheid onze energie weer te besteden aan innovatieve ontwikkelingen voor de behandeling van vee , dat onderweg is van de ene plek naar de andere.

    Toon Wassenberg, voorzitter Bond van Waaghouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.