Varkenshouderij

Achtergrond

Verse bramen voor exclusieve Russische restaurants

Bramenteler Bert-Jan Pippel in het Gelderse Haaften probeert het hele jaar door verse bramen aan te voeren bij Fruitmasters in Geldermalsen.

De grootste bramenteler van Nederland beurt ongeveer 2 euro per bakje van 150 gram. Dat lijkt een leuke prijs, maar de energiekosten nemen een groot deel van de opbrengst weg. "ls je mooi licht weer hebt, scheelt dat veel aan energie. Maar dat weet je niet van tevoren." Pippels bramen gaan vooral naar exclusieve Russische restaurants. Foto Vidiphoto

Suikerfabriek Vierverlaten in Hoogkerk draait op volle toeren. Grote wolken stoom komen uit de schoorstenen van de Groninger Suiker Unie-fabriek. Dit is dankzij het koude weer goed te zien. De bietencampagne ging op donderdag 11 september van start en duurt langer dan gebruikelijk; tot medio januari. Zowel oogst als verwerking verlopen voorspoedig. De suikergehaltes liggen hoog, ruim boven de 17 procent. De verwerking ligt op zo’n 20.000 ton bieten per fabriek per dag. Foto Alex de Haan

De vakbeurs AgroVak trekt de komende dagen naar schatting veertigduizend bezoekers. Na een weekeinde lang opbouwen, binnenrijden en poetsen door de ruim tweehonderd standhouders, kunnen gasten zich in de Brabanthallen in Den Bosch vergapen aan de nieuwste maishakselaars, trekkers en andere landbouwmachines. De Federatie AgroTechniek, koepel van fabrikanten en importeurs, presenteert morgen een studie over de groei van landbouwmechanisatiebedrijven. Foto ANP

Groothandelaar Bas van Walderveen uit Nieuwegein bekijkt samen met zijn keurmeester de eerste bloemkolen uit Spanje. "De kwaliteit is werkelijk fantastisch, die is zelden zo goed geweest", meent Walderveen. De relatief koele Spaanse zomer hebben het product goed gedaan. De bloemkolen van Walderveen worden exclusief geteeld door een teler uit La Pequena Hollanda, wat 'Klein Holland' betekent. "De prijs is redelijk tot goed", weet Walderveen. "Die schommelt rond de €1,35." Foto William Hoogteyling

Het Ierse dioxineschandaal kan ook in Nederland gevolgen hebben voor het consumentenvertrouwen. Foto ANP

De tentoonstellingsvereniging De Zuidwesthoek heeft vandaag twee koeien en een schaap geschonken aan de Stichting Heifer Nederland. Heifer zet zich in voor ontwikkelingslanden door ter plekke dieren te schenken en training te geven. De tentoonstellingsvereniging houdt elk jaar een veiling voor het goede doel. De landbouwhuisdieren werden symbolisch aan de stichting Heifer overhandigd op het bedrijf van veehouder Frits Timmerman in Ruinerwold. De stichting krijgt niet de dieren maar een bedrag van 1.000 euro, waarmee ter plekke dieren worden aangekocht. Op 19 december wordt de volgende veiling gehouden, waar onder meer rundersperma en maiszaad worden aangeboden. De opbrengst van dit jaar zal naar de voedselbanken gaan. Foto Ruud Ploeg

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.