Varkenshouderij

Achtergrond 294 x bekeken 2 reacties

Verkeerd beeld van voersector

Mengvoer kan echt niet goedkoper. Varkenshouders hebben zelfs minder betaald dan de graanprijs rechtvaardigde.

Bladerend door De Valkenier verbaasde ik me. De Valkenier is het informatiebulletin van Coöperatie De Valk Wekerom voor zijn afnemers. De omzet van de coöperatie bestaat voor 90 procent uit pluimvee- en varkensvoer. Op de voorpagina schrijft directeur Bart Eggink: ,,Het lijkt erop dat het voerprijsniveau zich komend jaar boven het langjarig gemiddelde zal bevinden, van voor de oogst 2007. Ja, u leest dat goed”, benadrukt hij nog een keer.

Waarom dan?

Het stuk van Eggink riep bij mij de vraag op: waarom duurder, de graanprijs is toch superlaag? Mengvoer bestaat voor ruwweg twee derde uit graan. Een telefoontje met Eggink werkte verhelderend. Graan is dan wel goedkoop, maar met eiwit, hoog energetische producten en sporenelementen ligt dat anders. Laatstgenoemde, vitaminen en aminozuren bijvoorbeeld zijn 40 procent in prijs gestegen. Ondanks dat er daarvan maar een half tot 1 procent van in het voer gaat, is die prijsstijging sterk voelbaar. Deze producten kosten soms wel €1.000 per 100 kilo. Eiwit wordt in dollars afgerekend, de wisselkoers ontwikkelt zich ongunstig voor Nederland, ervaren ze in buurtschap De Valk. Olie en vet (hoog energetische producten) zijn dan weliswaar gedaald in prijs, maar dat is tijdelijk, schat Eggink.

Boer is gespaard

,,Als we de stijging van de graanprijs volledig aan onze afnemers hadden doorberekend, was het voer dit jaar nog veel duurder geweest”, benadrukt Eggink. ,,Omdat de voerprijs nu sneller zakt dan de prijs steeg in 2007 en de eerste helft van 2008 staan onze marges zwaar onder druk. We hebben een scherpe koers gevaren, zodat het rendement van de boer niet nog verder onder druk kwam te staan. Dat zal dan ook blijken uit de jaarcijfers van de coöperatie over 2008.” De voersector, in ieder geval Coöperatie De Valk, doet er volgens directeur Eggink alles aan het voer zo goedkoop mogelijk bij de boer te krijgen.

Voerprijsvergelijking

Bij de NVV menen ze dat de mengvoersector goud geld verdient. De boeren worden financieel uitgekleed en daarom leeft het plan voor een voerprijsvergelijking. De mengvoersector slaagt er niet in zijn afnemers ervan te overtuigen dat ze een scherpe prijs in rekening brengen. Het ongeloof onder de varkenshouders zal alleen maar groeien als het voer in 2009 echt duurder blijft dan gemiddeld voor 2007 het geval was. De markt laat zich niet voorspellen, maar de kans is aanzienlijk dat voer niet zomaar weer heel goedkoop wordt. Hooguit tijdelijk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Wel Kees ,
  je lult uit je nek dat t' niet mooi is , er klopt niks van je verhaal

  Wees eens verstandig , en boert eens 2 jaar onder de huidige toestand op een gesloten varkensbedrijf ............... je zal verdomd uit het goede hout gesneden moeten zijn om dit 2 jaar (financieel) vol te houden !!!!!!!!!!! Jij kan dat niet , dat weet ik nu al

 • no-profile-image

  Varken

  Tja,wat een tranen vanuit de voersector.
  Hun foute inkoop wordt door de afnemers betaald.Bij de prijsstijging van vorig jaar werd ook niet gewacht met een prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.