Varkenshouderij

Achtergrond 406 x bekeken

Studiereis Japan

Samen met twee Duitsers bezocht Johnny Hogenkamp een megavarkensbedrijf in het land van de rijzende zon, Japan.

Afgelopen week bezocht ik met twee Duitsers Japan. Hoofddoel was een bezoek aan een bedrijf met 6.000 Hypor-zeugen, 72.000 vleesvarkens en 7.500 runderen. Vorig jaar was er gedurende een halfjaar een stagiair van deze farm op ons bedrijf. Een honderdtal foto’s zijn te bezichtigen op de fotopagina.

Stagiair Satoshi Arima had daarvoor al enkele maanden op een gesloten bedrijf met 1.000 Hypor-zeugen in Duitsland gewerkt. De Duitse varkenshouder, Bernhard Germann, ging dus ook mee naar Japan evenals verkoopleider Stefan Willenborg. Vanaf vliegveld Frankfurt vlogen we over Rusland en China richting Japan.

We verkasten gedurende de week naar hotels in de steden Tokio, Kyoto en Osaka, met elk een inwonertal van 5 tot 10 miljoen mensen. Duizenden flats tot 50 etages hoog beheersen het stadsbeeld. Eveneens duizenden taxi’s staan in de straten om de mensen te vervoeren. Je in een eigen auto verplaatsen is haast niet mogelijk.

Daarnaast kent Japan nog een vele eilanden, waarvan we er één met een interne vlucht bezochten. Hier bevindt zich Hazama-farm. De eigenaar, meneer Hazama, en onze Hypor-gids Takashi Takahata, bezochten vorig jaar ook ons bedrijf in Dalfsen.

Alles in eigen beheer

Meneer Hazama, 64 jaar, heeft in 40 jaar tijd een imperium opgebouwd. Hij begon met vier zeugen en heeft nu een megabedrijf met alles in eigen beheer. Een eigen ki-station en een voerfabriek, waarvoor vanuit onder meer China de grondstoffen worden aangeleverd. In Japan wordt eigenlijk alleen maar rijst verbouwd voor de voedselvoorziening. Er zijn nog wel wat bijprodukten voorhanden. Reden dat men momenteel een gigantische brijvoerhal bouwt, waar onze stagiair de scepter gaat zwaaien.

Strenge regelgeving en goede prijzen

De meer dan 100.000 kuub mest wordt volledig verwerkt tot zuiver water en gedroogde korrels. De regelgeving in Japan is beslist niet malser dan in Nederland. Miljoenen zijn er in geïnvesteerd, er zijn echter ook flinke opbrengsten voor de 7 miljoen zakjes mestkorrels. In totaal werken er 240 mensen op het bedrijf. Het slachten wordt uitbesteed, maar een groot deel van het vlees wordt onder eigen merk verkocht. De opbrengst ligt op €3,50 per kilo geslacht-gewicht, een veelvoud van onze prijs.

Lees ook de blog over de rundveetak op dit bedrijf »

Foto's: Johnny Hogenkamp

Bekijk meer foto's van het bedrijf »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.